Rakétákkal lőtte az egyik fontos ukrán várost az orosz haderő

Hírek2022. dec. 24.Sz.A.

Ma is folytatódtak a harcok az ukránok által novemberben visszafoglalt Herszon városáért.

Rakétákkal lőtte a nemrég visszafoglalt Herszon városát ma az orosz haderő, a támadásban tízen életüket vesztették, 58-an pedig megsebesültek - számol be a Reuters ukrán forrásokra támaszkodva.

Moszkva az ukránokat vádolta azzal, hogy ők kezdték a támadást, így "provokálták ki" a város ágyúzását.

A Washingtonból nemrég hazatért Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fotókat tett közzé, melyen égő autók, megrongálódott házak, betört ablakok és sérültek láthatók.

Az összesen 74 rakétatámadás főként lakóövezeteket érintett, 67 autó kigyulladt - számolt be Herszon megye vezetése.

Az összesen 74 rakétatámadás főként lakóövezeteket érintett, 67 autó kigyulladt - számolt be Herszon megye vezetése.

- A közösségi platformok szerint ezek a fotók érzékeny tartalmak lennének, de ez nem érzékeny tartalom, hanem a való élet Ukrajnának és az ukránoknak - írta az elnök, aki olyan terrornak nevezte a támadást, amelynek a célja a megfélemlítés.

Ukrán források szerint a támadást Grad tipusú rakéta-sorozatvetővel hajtotta végre az orosz haderő.

Herszon megye nagy részét az orosz hadsereg ellenőrzi, az orosz és az ukrán fél egymást vádolja a támadás megkezdésével. 

Herszont az ukrán hadsereg még novemberben foglalta vissza, azóta folyamatosan támadják az oroszok a várost a Dnyeper túloldaláról.

Eközben Kijevben még mindig nem állt helyre a rend a hétfői rakétazápor után, akkor a város fele áram nélkül maradt. Október óta a lakossági energiaellátás - a víz, az áram és a fűtés - az orosz hadsereg egyik fő célpontja.

Ukrajna azzal vádolja Iránt, hogy durván megsérti a nemzetközi szankciókat, amikor harci drónokat és rakétákat szállít Oroszországnak - írja a The Guardian összefoglalója.

Hollandia 2,5 milliárd eurót ajánlott fel Ukrajna megsegítésére a 2023-as év során. Ennek nagy része katonai célú segély.

A Pink Floyd együttes 600 ezer dollár adományt gyűjtött össze Ukrajna részére a Hey hey Rise up című számával.