Szentkirályi Alexandra: a kormány megvédte a magyar gazdákat

Hírek2023. máj. 3.MTI

Brüsszel késlekedése miatt Magyarország arra kényszerült, hogy maga tiltsa meg az ukrán gabona és számos más mezőgazdasági termék importját, megvédve ezzel a magyar gazdákat - mondta a kormányszóvivő a Facebook-oldalán megosztott videóban.

Szentkirályi Alexandra Záhonynál megnézte, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai hogyan ellenőrzik azokat a szállítmányokat, amelyek Ukrajnából tartanak egy más országba.

A kormányszóvivő a bejegyzésében azt írta, hogy a Közép-Európába beáramló ukrán gabona óriási problémát okoz a magyar gazdáknak is, hiszen az éhezéstől sújtott célországok helyett óriási mennyiségű gabona ragadt Magyarországon is: az európai uniós vámmentesség hatására a gabonaszállítmányok aránya - a Záhonyon keresztül érkező mezőgazdasági termékeket illetően - 10 százalékról 80-85 százalékra emelkedett.

A magyar kormány azonban most sem várt Brüsszelre: számos termék esetében importtilalmat vezetett be, miközben több, az ügyben érintett kelet-közép-európai országgal együtt mielőbbi cselekvést követelt. Végül megszületett az uniós szintű megállapodás az ukrán gabonaimport-tilalom ügyében - írta Szentkirályi Alexandra.

Hozzátette, a magyar importtilalomra vonatkozó szabályozást akkor vezetik ki, amikor a Brüsszel által bevezetendő intézkedés kezdődik, így fenntartható a behozatali tilalom folyamatossága.