Szerencsejátékosokra utazott a csaló cég - Többszász milliós büntetést kapott

Hírek2024. márc. 20.Növekedés.hu

Szándékosan megtévesztette a fogyasztókat a Lottoland, amikor gyakorlatilag egy az egyben, vagy minimális névváltoztatással lemásolta a Szerencsejáték Zrt. egyes játékait – tárta fel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A máltai bejegyzésű – és ottani szerencsejáték felügyeleti engedéllyel rendelkező – vállalkozás a honlapján úgy reklámozta játékait, hogy a fogadók azt gondolhatták, hogy a Szerencsejáték Zrt. szolgáltatásait veszik igénybe. A GVH Versenytanácsa 345 millió forintos versenyfelügyeleti bírságot szabott ki a cégre. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) élve a jogszabályan biztosított eszközével 2023 szeptemberében letiltotta az érintett honlapot.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2022 őszén indított versenyfelügyeleti eljárást a Máltán bejegyzett Deutsche Lotto- und Sportwetten Limiteddel szemben, mert a cég vélhetően megtévesztette a hazai fogyasztókat a „Lottoland” fantázianevű, magyar nyelvű honlapjának szerencsejáték-szolgáltatásaival.

A GVH vizsgálata feltárta, hogy a máltai cég a Szerencsejáték Zrt. Hatos Lottó, Skandináv lottó, Kenó játékok szolgáltatásaihoz nagy mértékben hasonlító játékokat – „Hatoslottó Plusz”, „Skandináv lottó+”, „Keno24/7” – az EUROJACKPOT játékok esetében pedig teljesen névazonos szolgáltatásokat is – „EUROJACKPOT”, „EUROJACKPOT GO” – reklámozott.

A GVH megállapította, hogy a cég szándékosan megtévesztette a fogyasztókat, azt a benyomást keltve bennük, hogy – a valóságtól eltérően – a szolgáltatásokat a Szerencsejáték Zrt. nyújtja. A cég emellett vagy egyáltalán nem, vagy pedig félreérthető módon jelenítette meg a szolgáltatást ténylegesen nyújtó, honlapot üzemeltető vállalkozást, azaz a saját cégnevét és elérhetőségét, így a fogadók azt sem tudhatták, hogy pontosan kivel is állnak jogviszonyban, lehetetlenné téve ezzel jogaik gyakorlását.

A GVH Versenytanácsa a bírság összegének meghatározásakor súlyosító körülményként vette figyelembe többek között, hogy a megcélzott fogyasztói kör egy része szerencsejáték-függősége miatt különösen sérülékeny, a jogsértő gyakorlat több éves időtartamát és intenzitását is, a vállalkozás felróható magatartását és azt, hogy egy időben több jogsértő fogyasztói tájékoztatást is közölt. A GVH Versenytanácsa végül 345 millió forintos versenyfelügyeleti bírságot szabott ki a vállalkozásra, figyelembe véve a bírságösszeg meghatározásakor, hogy a vállalkozás a határozat elleni jogorvoslati jogáról lemondott.

A GVH eljárása alatt a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2023. szeptember 7-i határozatával 365 napra hozzáférhetetlenné tette a vállalkozás weboldalát Magyarországon. Mindez része az SZTFH aktív szerencsejáték-felügyeleti tevékenységének, amelynek keretében a Hatóság folyamatosan ellenőrzi az illegális online szerencsejátékokat, és az ellenőrzések alapján bírságot szab ki, illetve elrendeli az érintett honlapok és a szerencsejáték-szervezéshez használt bankszámlák blokkolását.

Az SZTFH felhívja a figyelmet a szabálytalan online szerencsejáték veszélyeire is. Az ilyen oldalak amellett, hogy nem vetették alá magukat a kiskorúakat és sérülékeny csoportokat védő szigorú magyar előírásoknak, a játékosok személyes és banki adatainak védelmét sem biztosítják. Az SZTFH hangsúlyozza, hogy a korlátozásokat követően az engedély nélküli oldalakon elért nyeremények kifizetése is bizonytalanná válik. 

AA Szerencsejáték Zrt. a jogsértő gyakorlatok miatt beperelte a Lottoland üzemeltetőjét és vele szemben jogerősen védjegybitorlási pert nyert.

Az SZTFH-val szorosan együttműködve a GVH az elmúlt időszakban fokozott figyelmet fordít a szerencsejátékok piacain folytatott megtévesztő kereskedelmi gyakorlatokra. A nemzeti versenyhatóság 2023 áprilisában zárta le eljárását a Sport & Tip sportfogadás-tanácsadó oldallal szemben, amelyben megállapította, hogy a cég megtévesztően reklámozta szolgáltatásait biztonságos pénzkereseti lehetőségként a fogyasztók számára.

Az ügy kapcsán a GVH és az SZTFH arra hívja fel a fogyasztók figyelmét, hogy amennyiben szerencsejáték szolgáltatásokat vesznek igénybe, minden esetben kiemelt figyelemmel járjanak el, csak Magyarországon engedéllyel rendelkező szerencsejáték-szolgáltatónál játszanak és mindig részletesen tájékozódjanak a szolgáltatások feltételeiről, valamint felelősen kezeljék megtakarításaikat. 

A Magyarországon engedéllyel rendelkező szerencsejáték-szervezők listája az SZTFH honlapján ismerhető meg.