Talán jobb lenne, ha mégis laborból szabadult volna ki a vírus - Növekedés.hu podcast

Hírek2021. jún. 20.Növekedés.hu

Hova fajulhat, ha minden ország leszállítgatja a neki nem tetsző utasokat a légtérből? Illetve vajon honnan jött a Covid vírus - erről beszélgettünk a Trend FM műsorában.

Meglepetésként érte a világot, hogy Belarusz leszállásra kényszerített egy, a légterén áthaladó Ryanair repülőgépet, és két utasát őrizetbe vette, miközben a cselekmény indokaként felhozott bombafenyegetés nem volt valós.

Az Európai Unió ezúttal gyorsan és határozottan légtérzárral reagált Balarusz irányában, nem csak azért fontos, hogy ne maradjon következmények nélkül a példátlan eset, hanem hogy a repülés biztonsága, a légiirányítás iránti bizalom ne szenvedjen csorbát, az utasoknak és a személyzetnek ne kelljen attól tartania, hogy az eset megimétlődhet.

Az utóbbi időben egyre többen vetik fel, hogy vajon a pusztító világjárványt okozó vírus állatról került-e emberre, vagy esetleg laborból szabadult el. A korábban lényegében tabunak számító téma az által nyert legitimitást, hogy a wuhani víruslabor dolgozói közül többen már 2019 végén megbetegedhettek, így indokolható az ügy alaposabb kivizsgálása iránti igény.

Mindazonáltal az emberiség talán jobban járna a jövő szempontjából, ha ez laborvírus lenne, hisz akkor nem kell attól tartani, hogy a természetben mostantól hasonlóan veszélyes kórokozók jelennek meg és terjednek át az emberre. A laborok biztonsága növelhető, ahogy Csernobil után is alaposan megerősítették az atomerőművek biztonsági intézkedéseit.