Több mint háromezer illegális fegyvert adtak le az emberek Szerbiában

Hírek2023. máj. 10.MTI - Markovics Annamária, Belgrád

Szerbiában eddig több mint háromezer illegális lőfegyvert, 125 ezer lőszert és 150 robbanószerkezetet adtak le az államnak annak az akciónak a keretében, amelyet a belügyminisztérium indított el az illegális fegyvertartás felszámolása érdekében.

A belügyi tárca tájékoztatása szerint a május 8. és június 8. közötti akció keretében - amelynek során bárki, bármilyen szankció nélkül leadhatja illegálisan tartott fegyvereit és lőszereit - két nap alatt több fegyvert adtak át, mint az előző évekbeli hasonló akciók keretében összesen.

A fegyverleadási amnesztiát annak hatására hirdette meg a kormány, hogy a múlt héten két lőfegyveres ámokfutás is történt Szerbiában. Az iskolai, valamint utcai merényleteknek 17 halálos áldozata és 21 sebesültje volt.

A múlt szerdán egy 13 éves fiú az iskolájában megölte nyolc társát és az iskolaőrt, valamint egy tanárt és további hat diákot megsebesített. A fiú pszichiátriai megfigyelés alá került. Az iskolában a tragédia miatti szünet után szerdán újrakezdődött volna a tanítás, de a tanárok egyelőre csak beszélgetnek a gyerekekkel. Az általános iskola szülői tanácsa az intézmény vezetésével közösen úgy döntött: soha többé nem használják azt a termet, amelyben a tömeggyilkosság történt, hanem emlékszobává alakítják át.

A szülői tanács egyben azt is követelte, hogy korszerűsítsék az iskola épületét a következő tanév kezdetéig, a diákoknak pedig ne kelljen látniuk olyan más termeket, sőt, a folyosót sem, ahol az ámokfutás történt.

Ezzel összefüggésben Rade Basta gazdasági miniszter a közösségi médiában arról írt, hogy véleménye szerint az iskola épületét le kellene rombolni, a helyén pedig emlékparkot kellene kialakítani az áldozatoknak.

A múlt szerdai esetet követően a szerb kormány több intézkedést is bevezetett, valamint kilátásba helyezett, ezek között szerepel, hogy az ország minden iskolájában állandó rendőri felügyeletet vezetnek be, illetve megkezdik a büntetőjogi felelősségre vonhatóság alsó korhatárának a 14-ről 12 évre való csökkentését. Ez utóbbi azért merült fel, mert a gyilkos hetedikes diák még nem töltötte be a 14. életévét, így a szerb törvények értelmében nem büntethető.

Az iskolai ámokfutás másnapján egy 20 éves férfi gépkarabéllyal lelőtt nyolc embert, és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén. A férfi beismerte tettét, azt mondta, meg akarta félemlíteni a környéken élőket.

Szerdán az utcai ámokfutó apját is elfogták. A férfinál nagy mennyiségű lőszert és néhány pisztolyt, valamint fegyveralkatrészt találtak. A rendőrség fegyverek és robbanószerek illegális előállításával, tartásával, viselésével és kereskedelmével gyanúsítja.

Aleksandar Vucic szerb államfő a szerb közszolgálati televízió vasárnap esti műsorában arról beszélt:

olyan drákói büntetéseket vezetnek be az illegális fegyverbirtoklásra, hogy senki nem akarja majd elmulasztani engedély nélkül tartott fegyvere leadását. Fegyvertől, illetve lőszertől függően 5-15 év közötti börtönbüntetésre számíthat az, akinél ilyet talál a rendőrség, és semmilyen kifogásra nem lesznek tekintettel.

A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut.