Története első zöld kötvénykibocsátását hajtotta végre az MVM

Hírek2023. jún. 2.Növekedés.hu

Az MVM Zrt. 2023. június 1-én sikeres nemzetközi devizakötvény-kibocsátást hajtott végre, melynek során 750 millió dollár összegű forrást gyűjtött. A kibocsátás eredményeként bevont forrás az MVM Csoport zöld beruházásainak megvalósításához járul hozzá.

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó MVM Energetika Zrt. összesen 750 millió dollár összegű, 5 év futamidejű forrást vont be a nemzetközi tőkepiacokon. A kibocsátás során elért kamat 7,5%, mely a jelentős érdeklődésnek köszönhetően kedvezőbben alakult az előzetes várakozásoknál. A kötvénykibocsátás euróban kifejezett kamata 6,39%.

A nemzetközi befektetők részéről tapasztalt kiemelt érdeklődés és a sikeres kibocsátás igazolja, hogy az MVM Csoportot a nemzetközi pénzügyi színtéren is elismert szereplőként, megbízható partnerként kezelik a befektetők. A kötvényeket az MVM önálló kockázatára, tulajdonosi garancia nélkül értékesítette a befektetők részére.

A bevont forrást az MVM Csoport a nemzeti és vállalati fenntarthatósági célok elérése érdekében végrehajtandó beruházásainak finanszírozásához és refinanszírozásához használja fel, ezzel is elősegítve a nemzeti energiastratégiában lefektetett dekarbonizációs célok teljesülését.