Trump most aztán alaposan leszerepelt – Teljes kudarc a legújabb ötlete

Hírek2022. máj. 23.D.J.

A volt amerikai elnök közösségi oldala teljesen megfeneklett. Trump a Google-t hibáztatja.

Bő egy éve Donald Trump még a közösségi oldalak egyik legnagyobb szenzációja volt. A Twitteren 88 millió követője volt. Ám múlt év januárjában közvetlenül azután, hogy a hívei betörtek a Capitoliumba letiltották a szájtról. Az üzemeltető indoklása szerint féltek tőle, hogy a platformjukon az elnök megint erőszakra fogja sarkalni a híveit.

Trump a tiltás után hamar bejelentette, hogy saját közösségi oldallal fog előrukkolni. Ambícióban nem volt hiány. A tanácsadója azt ígérte, hogy az új platform, teljesen át fogja szabni a közösségi szájtok világát. A felhasználók száma pedig több tízmillióra fog rúgni.

Némi késéssel, de idén februárban végül el is indult az új közösségi oldal Igazság (Truth Social) néven.

Most így pár hónappal a debütálása után azonban egyértelmű, hogy az oldal ennél nagyobb csalódás már aligha lehetne. A technikai oldalon is vannak komoly hiányosságok. Az hagyján, hogy az Egyesült Államokon kívül senki nem tud belépni a szájtra, de az amerikai tagok közül is többen falakba ütköztek.

Tízszer is megpróbáltam létrehozni egy felhasználói fiókot és mindig azt írta, hogy küldtek visszaigazoló emailt, amit viszont sose kaptam meg

írja az egyik kritika. Egy másik tag arról számolt be, hogy fiókot ugyan tudott készíteni, de utána a törlését az oldal megtiltotta. Persze az új szájtoknál gyakran előfordulnak kezdeti gyerekbetegségek, csakhogy a Truth Social-nál ezeket két hónap alatt se sikerült érdemben elsimítani.

A kezdeti lelkesedés hamar ki is múlt. Az indulás hetében még 872 ezer ember telepítette a szájt alkalmazását, rá egy hónapra viszont már csak heti 60 ezer. A látogatások száma is visszaesett 6 millióról 1,9 millióra.

Az oldal élére egyébként Trump egyik jobbkeze került. Devin Nunes korábban kongresszusi képviselő volt, de a politikai életből ki is lépett csak azért, hogy a volt elnök közösségi oldalát igazgathassa. Ő még kitart, viszont két vezető Josh Adams és Billy Boozer, akik a technológiai háttérért feleltek, felmondtak.

Trump szerint a Truth Social gyér népszerűsége a Google hibája.

Állítása szerint nekik köszönhető az is, hogy az alkalmazásuk Androidos telefonról még nem tölthető le. Csakhogy a Google állítólag még nem is kapta meg az app-juk Androidos változatát, így ha akarnák se tudnák elérhetővé tenni.

Néhány republikánus is zavarban van, hogy pontosan mitől lett ekkora katasztrófa Trump közösségi oldala. A BBC-nek az egyikük névtelenül annyit mondott: „Úgy tűnik senki sem tudja, hogy mi folyik itt.”

A Truth Social fejlődését nehezíti, hogy a CBS beszámolója szerint az oldalon nincsenek hirdetők, így a szájt egy jókora pénznyelővé vált, amely egyelőre képtelen forgalmat termelni.

Pedig az üzemeltető, a TMTG (Trump Media & Technology Group) 1,25 milliárd dollárt akar fordítani a Truth Social fejlesztésére.

Papíron a szájt egyik vonzereje az lehetne, hogy akiket érdekel itt elolvashatnák Trump gondolatait. Csakhogy a volt elnök nem használja túl lelkesen a saját oldalát. Az első bejegyzésére is két hónapot kellett várni. Pedig a Twitteren annak idején egy átlagos napon 17 tweetet írt.

Könnyen lehet, hogy a koporsófedelet a Truth Social-re Elon Musk fogja rátenni.

A milliárdos a Twitter felvásárlása után közölte, hogy megszüntetné Trump kitiltását és a különc milliárdos visszatérhetne az oldalra. Bár Trump ellenkezett és azt mondta, hogy a saját platformján marad, nem lenne meglepő, ha idővel meggondolná magát.