Új fronton támad Ukrajna, közel a Krímhez

Hírek2023. okt. 19.F. T.

Míg a világ Izraellel van elfoglalva, az ukrán haderő átkelt a Dnyeper folyón és hidfőállást létesített az orosz megszállás alatt lévő oldalon Herszon közelében. Ha sikerül megvetni a lábukat, reálissá válhat az oroszok Krímhez vezető szárazföldi folyosójának elvágása.

A világpolitikában az elmúlt közel két hét során a pattanásig feszült közel-keleti helyzet lett a meghatározó: a legfontosabb nyugati országok vezetői egymásnak adják a kilincset Izraelben, és törvényszerűen Oroszország vezetőinek figyelmét is lekötik az események. Ezt Ukrajna most megpróbálja kihasználni: a Dnyeper folyón átkelve, közel annak tengeri torkolatához, sikerült egy kisebb területet elfoglalni az oroszok által megszállt területen, és eddig tartani is tudták azt.

A Sky News egy prominens orosz katonai blogerre hivatkozik, aki azt írja, hogy kedd éjjel kezdődött az átkelés, majd a közelben lévő orosz erők felvették a harcot az ukrán formációval. A blog szerint 60 ukrán katona eshetett el a harcokban, de az ukrán erők megpróbálják kihasználni, hogy a térségben gyengült az orosz védelem, mivel erőket vontak el, hogy azok a donyecki térségben folyó leghevesebb harcokban vegyenek részt.

Ha Ukrajnának sikerült megtartani, esetleg kiszélesíteni a hídfőt, akkor

már tankokat és tüzérségi eszközöket is át tudnának szállítani a folyón, így egy újabb aktív rész nyílna meg az igen hosszú ukrán-orosz frontvonalon,

egyre jobban széttagolva az orosz védekezést a jelenelegi, eddig lassan haladó ukrán ellentámadással szemben. A legnagyobb erőket keleten, Bahmut közelében kötik le, amelynek stratégiai jelentősége nincs, viszont miután idén ez volt az oroszok egyetlen területi nyeresége, számukra szimbolikus jelentősége van, így megpróbálják mindenáron megtartani.

Az ukránoknak számára sokkal fontosabb rész Zaprizzsjánál van, ahol áttörték az első két orosz védelmi vonalat, de nagyon lassan haladnak tovább. Itt az Azovi-tenger partjáig kellene eljutniuk, hogy kettévágják az Ukrajnában lévő orosz erőket, és egyben elvágják a Krímhez vezető szárazföldi folyosót. Az új hídfőállás által már kétfelől folyhatna ez a kísérlet, és ha sikerülne elvágni a Krím bejáratát az orosz erőktől, akár

megfelelő pozícióba is kerülhet Ukrajna ahhoz, hogy a Krímet is fenyegesse,

ez pedig akár alkalom lehet a béketárgyalásokra, mivel Oroszország számára a létező legrosszabb forgatókönyv a lassan 10 éve birtokolt Krím elvesztése lenne.