Újabb fontos területeket foglalt el az orosz haderő

Hírek2022. aug. 14.MTI

Harkiv megyében ért el sikereket az orosz haderő, a zaporizzsjai atomerőművet az ukránok ma megint rakétával lőtték - orosz források szerint.

A Harkiv megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

A tábornok azt mondta, hogy az orosz légierő nagypontosságú csapásai következtében a donyecki régióban lévő Dzerzsinszk közelében az ukrán 66. gépesített dandár mintegy negyven katonája életét vesztette és kilenc haditechnikai eszköze megsemmisült. Hasonló támadás következtében a 63. gépesített dandár a Herszon megyei Belaja Krinica és Bilohirka térségében 35 ember és 15 páncélozott és egyéb jármű pusztult el.

A szóvivő szerint az ukrán fegyveres erők 53. gépesített dandárja a donyecki régióban lévő Szribne falu közelében elszenvedett koncentrált tűzcsapások következtében kétszáz katonát és 15 haditechnikai eszközt veszített.

Mint mondta, a 56. gépesített lövészdandár több mint kétszáz katonája megtagadta a harci feladatok végrehajtását, és a súlyos veszteségek miatt önkényesen Opitne és Pervomajszke közelében, az alegység 580 fős, Marjinkához vezényelt harmadik zászlóaljából mintegy 140 fő maradt.

A harcászati légierő gépei valamint a rakéta- és tüzérségi erők egyebek között megsemmisítettek egy radarfelderítő és célzóállomást, egy üzemanyag- és négy lőszerraktárt, valamint öt vezetésipontot. A Donyeck környéki ütegelhárítási művelet keretében az orosz erők csapást mértek egy ukrán Grad-, egy Hjacint-B- és hét D-30-as szakaszra, a légvédelem pedig lelőtt két drónt, egy Tocska-U ballisztikus rakétát és 15 rakétasorozatvető-lövedéket.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 267 repülőgépet, 148 helikoptert, 1738 drónt, 365 légvédelmi rakétarendszert, 4303 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 798 rakétasorozatvető, 3298 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4 888 speciális katonai járművet veszítettek.

Az ukrán hadsereg az éjszaka folyamán nagy erejű rakétatámadást intézett Herszon és elővárosai ellen az orosz erők által hatalomra juttatott helyi közigazgatás tájékoztatása szerint. A légvédelmi rendszer a legtöbb rakétát elfogtak, de találatok is voltak.

A zaporizzsjai atomerőmű a helyi Moszkva-barát hatóságok szerint rendben működik, annak ellenére, hogy az ukrán erők szombaton ismét lőtték a létesítményt és Enerhodar várost. Kilenc lövedéket lőttek ki, amelyek egy része az atomerő és a hőerőmű között csapódott be.A donyecki régió szakadárok által ellenőrzött területein vasárnap több települést értek ukrán tüzérségi csapások. Donyeckben bejelentették, hogy a városban egy nő és egy gyerek szenvedett sérülést az ukrán rakétatüzérség által szétszórt Lepesztok taposóaknáktól.