Újabb mozgósítást rendelhet el Moszkva, lezárhatják a határokat a hadköteles férfiak előtt

Hírek2023. jan. 1.Sz.A.

Újabb mozgósításra készülhet az orosz védelmi minisztérium, és mivel sokan menekülnek a behívók elől, tervben van az is, hogy bevezetik, a hadköteles férfiak nem hagyhatják el az ország területét - jelentette be az ukrán védelmi miniszter. Az év utolsó napján tovább zajlottak  a harcok Ukrajnában.

Kijevet 20 rakétatámadás érte, egy ember életét vesztette, huszan pedig megsebesültek. Egy szállodát is találat ért, az ott tartózkodók közül egy japán újságíró megsebesült - számol be a The Guardian napi haditudósítása. A városban sikerült fenntartani az áram- és a vízellátást, de több helyen még a légiriadó előtt megelőzésként elzárták az áram- és vízszolgáltatást.

Mikolajiv régiót is támadta az orosz haderő, ketten megsérültek Kmelnitski városában.

Több lakóházat is találat ért Zaporizzsja városában.

Oroszország és Ukrajna több mint 200 hadifoglyot cseréltek ki szombaton.

Olekszik Reznikov ukrán védelmi miniszter szerint Oroszország arra készülhet, hogy újabb mobilizálást rendeljen el, és lezárhatja a határokat a besorozásra alkalmas férfiak előtt. 

Az orosz hatóságok bejelentették, hogy a katonák és az Ukrajnában szolgálatot teljesítő állami alkalmazottak mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetése alól.

Az orosz-ukrán háború térképen

Washingtont aggasztja, hogy Kína és Oroszország szorosabb kapcsolatot alakítana ki. Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csinping kínai elnök még pénteken tartottak videómegbeszélést.

"Az orosz-kínai együttműködés egész komplexumában, kapcsolatainkban különleges helyet foglal el a katonai és haditechnikai együttműködés, amely hozzájárul országaink biztonságához és a stabilitás fenntartásához a kulcsfontosságú régiókban. Célunk, hogy erősítsük az orosz és a kínai fegyveres erők közötti együttműködést" - mondta Putyin elnök az eszmecsere megnyitóján az MTI beszámolója szerint.

Jövő tavaszra állami látogatásra hívta meg Hszit Moszkvába. Mint mondta, a hivatalos vizit "az orosz-kínai kapcsolatok maradandóságát fogja demonstrálni a világnak" és "az év legfontosabb politikai eseménye lesz a kétoldalú kapcsolatokban".

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy a két ország együttműködése a nemzetközi színtéren hozzájárul az igazságos világrend kialakításához.