Ukrán konfliktus: a háborút ellenző oroszok így próbálják szabotálni a harcokat

Hírek2023. nov. 9.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 623-dik napján:

- A háború ellen tiltakozó orosz aktivisták egy része szabotálja a vasúti infrastruktúrát, hogy így tiltakozzanak Moszkva inváziója ellen, ami a brit hírszerzés szerint komoly fejfájást okoz az orosz hatóságoknak.

"Oroszország katonai logisztikája, beleértve az ukrajnai háború ellátását is, továbbra is függ" az ország több mint 20 000 mérföldnyi vasútvonalától - közölte a brit hírszerző csoport.

 A brit védelmi minisztérium idézte a Mediazona független orosz hírportál által összeállított friss statisztikákat,

amelyek szerint október óta közel 150 orosz ellen indult büntetőeljárás háborúellenes vasúti szabotázs miatt.

- Az orosz hadsereg rakétával eltalált egy libériai zászló alatt közlekedő polgári hajót, amikor az belépett a dél-ukrajnai Odessza kikötőjébe - közölte a déli ukrán erők műveleti parancsnoksága a Telegram közösségi oldalon.

A közlemény szerint a rakétatámadás következtében a kereskedelmi hajó legénységének három Fülöp-szigeteki állampolgárságú tagja megsebesült, egyiküket kórházba szállították.

Életét vesztette egy hajóirányító, egy másik kikötői dolgozó pedig megsebesült.

- Az ukrán energiaügyi minisztérium szerint Oroszország az elmúlt hetekben 60 alkalommal támadta meg különböző fegyverekkel az ukrán energetikai infrastruktúrát.

- Donyeck városában halálos rakétatámadás érte a katonai drónok kezelőinek orosz kiképzőközpontját.

- Oroszország ukrán hadifoglyokat küld a seregbe, hogy Moszkva oldalán harcoljanak - jelentette a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

- Olekszandr Prokugyin, a szomszédos Herszon megye kormányzója azt közölte a Telegramon, hogy délután az orosz erők ismét tüzérségi támadást hajtottak végre Herszon városa ellen, aminek következtében egy helyi lakos megsebesült,

károk keletkeztek több lakóházban és közlekedési eszközben.

- Az ukrán katonai hírszerzés közölte szerdán, hogy a helyi ellenállási mozgalommal közösen hajtották végre azt a különleges műveletet, amelynek következtében meghalt Mihajlo Filiponenko, az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság (LNR) fegyveres erői, a "népi milícia" volt parancsnoka.

A szakadár Donyec-medencei terület "parlamentjének" képviselőjeként tevékenykedő férfi szerda reggel vesztette életét autórobbanás következtében.

Hozzátették, hogy Filiponenko kínzótáborok szervezésében vett részt a luhanszki régió orosz megszállás alá került területein, ahol hadifoglyokat és civil túszokat egyaránt embertelen gyötrelmeknek vetettek alá,

és a férfi személyesen is kínzott meg embereket.

- Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az Európai Unió Tanácsa kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával, és javasolja Georgiának a tagjelöltség megadását - közölte az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben szerdán.

Ukrajnával kapcsolatban hangsúlyozta: az ország bizonyította, hogy még háború idején is képes előrelépést elérni az uniós vívmányokhoz való igazodás terén.