Ülésezett a korrupcióellenes munkacsoport: öt alcsoport jött létre

Hírek2023. jan. 11.MTI

A Korrupcióellenes Munkacsoport idei első ülésén az állami szervek és a civil szektor delegáltjai elfogadták a testület ügyrendjét, és kijelölték a 2022-es éves jelentés előkészítéséért felelős öt almunkacsoportot - közölte az Integritás Hatóság.

Ismertették: a tavaly felállított hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport az ügyrend elfogadása mellett befogadta a civil szereplők részéről érkezett javaslatok jelentős hányadát, valamint kijelölték azt az öt almunkacsoportot, amelyek az ülések között folyamatosan dolgoznak. Ezekben az adott terület nem kormányzati és civil szakértői vesznek részt.

A közleményben idézték Biró Ferencet, az Integritás Hatóság és egyben a Korrupcióellenes Munkacsoport elnökét, aki az ülés után elmondta: konszenzussal kialakították a működés kereteit, tisztázták az összes ügyrendi kérdést, eljött az ideje az érdemi munkavégzésnek.

A közlemény szerint az Integritási Hatóságnak március 15-ig kell elfogadnia a 2022-es jelentést.

"Annak ellenére, hogy a rövid működés okán a feladatellátáshoz és az antikorrupciós tevékenységek nyomon követéséhez szükséges adatokhoz történő hozzáférés módja még nem körvonalazódott, bizakodásra ad okot, hogy az állami szervek képviselői is kifejezték ezirányú együttműködési szándékukat. A rendelkezésre álló hat hétben a soron következő mérföldkő teljesítéséhez a tagok és a meghívottak konstruktív együttműködése elengedhetetlen" - hangsúlyozta Várady Szilvia, a Korrupcióellenes Munkacsoport alelnöke a közleményben.