Virológus: Egy éven belül nem lesz magyar vakcina

Hírek2021. feb. 19.Sz.A.

Még a járvány második hulláma sem ért véget, ezért lehet nehezebb kezelni a harmadikat. Magyar vakcina egy éven belül biztosan nem lesz - mondta Rusvai Miklós virológus. A Pfizer vakcináról bebizonyosodott, hogy már az első oltás után 85 százalékos védettséget ad izraeli kutatások alapján.

Még nem ért véget a járvány második hulláma sem, ezért rosszabb a harmadik hullám kezelhetősége - mondta Rusvai Miklós virológus az Atv reggeli műsorában. Az egyetemi tanár hangsúlyozta, hogy a vírusnak már több ezer változatát ismerjük, a legfontosabb különbség az, ha gyorsabban terjed, mint például a brit variáns esetében.

A vakcinákkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ma már a modern technológiáknak köszönhetően gyorsabban tudnak reagálni a vakcinagyártók az új mutánsok megjelenésére, ezért

már 2-4 hónap alatt új vakcinákat fejleszthetnek ki.

A magyar oltóanyag fejlesztésekkel kapcsolatban kifejtette, hogy egy éven belül nem lesz magyar vakcina.

Jó hírek érkeztek a Pfizer/BioNtech oltóanyagával kapcsolatban.

A legmagasabb átoltottsággal rendelkező Izraelben több millió Pfizer/BioNtech-oltás beadása után jól látható, hogy már az első adag vakcina beadása után 85 százalékos hatékonyság tapasztalható - írja a Reuters.

A Sheba Medical Center kutatásai alapján a második adag beadása után már 95 százalékos védettség jön létre, az erről szóló kutatásaikat a The Lancet nevű orvosi tudományos lapban jelentetik meg hamarosan.

A kórház több mint 7 ezer alkalmazottjának első beoltása már januárban megtörtént, és körükben 75 százalékkal csökkent a megfertőződés, 85 százalékban pedig a szimptómák kialakulása. A két szám közötti különbséget a tüneteket nem mutató, de fertőzöttek aránya adja.

Kanadai kutatók néhány nappal ezelőtt pont az első dózis magas hatékonysága miatt azt javasolták, hogy minél inkább húzzák el az időt a második dózis beadásával, és inkább több embert oltsanak be először.

A kanadai kutatók azzal érvelnek, hogy már 92 százalékos hatékonyság mérhető az első adag beadása után.

Izraelben egyébként már december 20-án megkezdődött az oltás a Pfizer vakcináival, eddig a lakosság 47 százaléka megkapta az első dózist, 39 százalék pedig mindkettőt - derül ki a Bloomberg adataiból.