Visszaesett az euróövezet gazdasági teljesítménye

Hírek2023. aug. 23.MTI

Az elemzők által vártnál jobban csökkent az euróövezet gazdasági teljesítménye augusztusban a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) szerdán ismertetett előzetes értékei szerint.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat egyaránt követő kompozit BMI augusztusra vonatkozó előzetes értéke 2020 november óta legalacsonyabb szintre, 47 pontra gyengült a júliusi 48,6 pontról. Elemzők kevésbé romló mutatóra, 48,5 pontra számítottak.

A szolgáltatóipari BMI 30 havi mélypontra, 48,3 pontra süllyedt augusztusban a júliusi 50,9 pontról, a mutató idén először került a zsugorodást a növekedéstől elválasztó 50 pont alá. Elemzők 50,5 pontos értéket vártak.

A feldolgozóipari BMI háromhavi csúcsra 43,7 pontra emelkedett a júliusi 42,7 pontról, hét hónapon belül először erősödött a mutató. Elemzők romló indexre, 42,6 pontra számítottak.

Az augusztusra vonatkozó végleges feldolgozóipari BMI adatot szeptember 1-én, a szolgáltatóipari és az összetett BMI adatokat szeptember 5-én ismertetik.

Az euróövezetben a várt javulás helyett romlott augusztusban a fogyasztói hangulat az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG EcFin) előzetes adatokon alapuló szerdai jelentése szerint.

Az euróövezetben a júliusi mínusz 15,1 pontról, mínusz 16,0 pontra romlott a fogyasztói hangulatindex, így továbbra is messze állt a hosszú távú átlagtól. Elemzők előzetesen mínusz 14,3 pontos augusztusi adatra számítottak.

A mutató tavaly szeptemberben érte el történelmi mélypontját mínusz 28,7 ponton.Az EU-ban a fogyasztói hangulatindex mínusz 16,1 pontról, mínusz 17,0 pontra csökkent augusztusban szintén nem végleges adatok szerint.

A végleges számokat augusztus 30-án ismertetik.