A szállodákban akár hosszú távú bérlők is lakhatnak - megoldás a magas energiaárakra

Interjú2022. okt. 2.Kocsis Erika

Egy válsághelyzet mindig új megoldásokat követel, ami különösen igaz a szállodaiparra, ahol már a Covid idején is új működési modellt kellett kidolgozni a túlélésért. Az éppen csak talpra álló ágazatot most végveszélybe sodró drasztikus energia áremelkedésre ismét a megszokott sémákon túllépve, a tulajdonosok és a munkavállalók összefogásával lehet sikeres választ adni – vallja Klemm Balázs a Hotel&More Group ügyvezető tulajdonosa, aki tudatosan törekszik arra, hogy fia Krisztián a legnehezebb időkből is tanulva fejlessze szakmai tudását a családi tulajdonban álló független szállodaüzemeltetőnél

Nem így tervezte, de a globális gazdasági körülmények úgy hozták, hogy ma már vérbeli válságspecialistának mondhatja magát Klemm Balázs, aki a szállodaiparban értékesítési vezetőként eltöltött évek után éppen az egész világgazdaságot megrendítő, a turizmust erőteljesen visszavető 2008-as globális recesszió idején lett társalapítója az egyik első hazai független szállodaüzemeltető cégnek.

Ez a nyugatról átvett működési forma különösen abban az időben kezdett elterjedni, amikor egyre több befektető látott fantáziát a szállodaépületek felépítésében úgy, hogy az egészen másfajta szakértelmet igénylő üzemelést vagy valamelyik nagy hotelmárkának, vagy egy szállodaüzemeltetésre szakosodott cégnek adta át.

A 2008-ban kezdődő időszak nemcsak azért volt nehéz az ágazatban Magyarországon, mert a globális recesszió egyik legnagyobb vesztese – ahogy a covid időszakában is -, a turizmus volt.

Hanem azért is, mert ezek voltak azok az évek, amikor az első Széchenyi terv vissza nem térítendő támogatásai mellett komoly hitelfelvétellel felépült szállodák többsége a forint árfolyamzuhanása miatt a hirtelen megtöbbszöröződött hitelkamatok terhével szembesült.

Az ágazaton végig söprő csődhullámot látva pedig egyre több, iparágon kívülről érkezett szállodatulajdonos ismerte fel, hogy szakirányú tudás nélkül biztosan elveszíti a házat, ha nem szerződik le, valamelyik független szállodaüzemeltetővel, ahol az iparágban korábban már komoly tapasztalattal rendelkező szakemberek segítenek az eredményes üzemeltetés megteremtésében.

Ebben a környezetben tanultam meg, miként lehet a munkatársakat magunk mellé állítva megteremteni azt a hatékonyabb költséggazdálkodást, ami mellett a vendégek is jól érzik magukat.

magyarázza Klemm Balázs. Aki a nagy recesszió éveiben, szükség esetén a költségeket máról-holnapra újra tervezve tanulta meg azt, miként lehet a megszokottól eltérő, válságálló működési modellt létrehozni. Olyat, amelyben a legkülönfélébb koncepció mentén felépített, a kettőtől a négycsillagig terjedő kategóriájú, veszteséges szállodák a működési költségek kitermelése mellett a bankhitelek törlesztésére és a tulajdonosok pénzügyi elvárásainak teljesítésére is képessé válhatnak.

Ez a megközelítés vezette akkor is, amikor már családi cége, a Hotel&More Group vezetőjeként úgy döntött, a Covid járvány alatt, a lockdown időszakában is végig nyitva tartanak a szállodáik.

A szó szoros értelmében kihívásokkal teli másfél évtized alatt azt tanultam meg, hogy a legnehezebb gazdasági környezetet is túl lehet élni, ha minden forintra odafigyelünk. Ezért nem ijedtem meg a mostani drasztikus energiaárnövekedés kapcsán sem: ismét alkalmazkodni fogunk a nem várt új helyzethez. Megnézzük, melyik háznál miként csökkenthető azenergiafelhasználás, milyen forrásból biztosítható a kedvezőbb árú energia, vagy érdemes-e valahol átállni a szezonális nyitvatartásra. Eközben a házak tulajdonosaival is megkezdtük az egyeztetést arról, hogy ebben a kihívásokkal teli helyzetben mit tehetünk közösen az energiahatékony beruházások elindításáért

elemez a szakember.

Aki azt is fontosnak tartja, hogy az értékesítők szerepe is felértékelődik most, amikor egy olyan piacon kell megőrizni, növelni a szállodák jövedelemtermelő képességét, ahol várhatóan csökkenni fog a kereslet.

Klemm Balázs szerint egy olyan időszakban, amikor már az állandó változást kell elfogadni normalitásnak, természetes, hogy a folyamatosan bővülő portfolióval rendelkező Hotel&More Group működése is az új kihívásokhoz igazodik. Ezért is örül annak, hogy 26 éves fia, Krisztián is a szállodaipar mellett kötelezze el magát, ahol a mostani helyzetben annyi új gyakorlati ismeretet lehet elsajátítani, mint amihez korábban évtizedekre volt szükség.

- Miközben nyaranta már 14 éves korom óta dolgoztam valamelyik szállodában, a szállodák világát akkor szerettem meg igazán, amikor már átláttam a hotelek működését és az első sikerélményeim is visszaigazolták, milyen jó érzés elégedett vendégeket látni. Mivel az évek során segítettem a konyhán, voltam reggeliztető az étteremben, illetve a szobaasszonyoknak is segítettem ha kellett és a recepcióban is dolgoztam emellet, idővel úgy vállalhattam már vezető szerepet, hogy szinte minden munkakörben szereztem már személyes tapasztalatot. Ennek az előnyét most érzem igazán, amikor úgy adom ki a feladatot, hogy pontosan tudom, miként lehet azt elvégezni - magyarázza a családi cég második generációját képviselő Klemm Krisztián.

Édesapja pedig amellett, hogy örül annak, hogy fia is csatlakozott a céghez, természetesnek tartja, hogy minden tapasztalatot és tudást átad Krisztiánnak, hogy az, kellő tudással felvértezve, magabiztosan boldoguljon ebben a világban.

- Amikor eldőlt, hogy Krisztiánt érdekli ez a terület, kulcsfontosságúnak tartottam, hogy a szakma legnagyobb személyiségeihez hasonlóan, ő is az alapoktól kezdve ismerje meg a hotelek világát. Ezért is volt igazán örömteli, hogy miután a balatonfüredi Akadémia Hotelbe küldtem, hogy további tapasztalatokat szerezzen, amikor az ottani igazgató úgy döntött, hogy máshova megy, Krisztián már a vezetői feladatok ellátására is képessé vált. Olyannyira, hogy az általa vezetett csapat tavaly nyáron már rekord árbevételt ért el – fejti ki Klemm Balázs. Aki fia fejlődése érdekében mindig ügyelt arra, hogy közvetlenül sohase dolgozzanak egy helyen.

A Hotel&More Group vezetője ugyanakkor már Krisztiánt is bevonta abba az általa kialakított egyedi, hibrid üzemeltetési modellbe, ami szerinte egyes helyeken, a jelenlegi energia árak miatti kihívás kapcsán is megoldás lehet. Klemm Balázs ugyanis a covid alatt bezárt legendás Körszállót, a mai Budapest Hotelt, 2021 őszétől azzal a hibrid koncepcióval nyitotta újra, amelyben a fővárosba érkező turisták mellett, a Budapesten hosszútávún tartózkodó főiskolások, egyetemisták, illetve a nemzetközi cégek szakembereinek akár több hónapos foglalásaira is számítanak.

A koncepció eddig beváltotta a reményeket, miközben Klemm Krisztián már a hotel igazgatójaként szerzett újabb tapasztalatokat a vendégszerzés, a vendéglátás és a napi gazdálkodás tudományából.