Nagyon jó évet zárt az Erste Bank, alacsony maradt a nemfizető hitelek aránya

Pénzügy2022. márc. 9.Sz.A.

Közel 60 milliárdos adózás utáni nyereséggel zárta a tavalyi évet az Erste csoport, jelentősen emelkedett a hitelezés, miközben alacsonyan, négy százalék alatt maradt a nemfizető hitelek aránya.

Az Erste Bank 59,2 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta a tavalyi évet. A fizetési moratórium és a jelzáloghitelezés növekedés hatására 9,2 százalékkal emelkedett tavaly a bankcsoport hitelállománya - hangzott el az Erste Bank mai sajtótájékoztatóján.

Az idei kockázatok között szerepel az ellátási láncok bizonytalansága, és a nyersanyagárak emelkedése - mondta Jelasity Radován elnök-vezérigazgató.

A bank nemteljesítő hitelaránya 3 százalékról 3,6 százalékra emelkedett, a folyósított hitelek meghatározó része fix kamatozású.

Erős visszaesés a Babaváró hiteleknél

Továbbra is magas szinten áll a lakossági megtakarítási kedve, 17 százalékkal nőtt az Erste-csoport által kezelt ügyfélvagyon. A Babaváró hiteleknél jelentős visszaesés tapasztalható, aminek legfőbb oka, hogy a jogosultak száma korlátos.

A vállalati hiteleknél több mint 7500 vállalati ügyfélnél 36 százalékkal nőtt a kezelt vagyon, a nagyvállalatok jó likviditással rendelkeznek. A tavalyi 10 százalékos hitelnövekedés idén lassabb ütemű lesz.

A kisvállalkozók esetében az új kihelyezés 33 százalékkal nőtt egy év alatt.

A nemteljesítő hitelek aránya ebben a szektorban 3,8 százalékos, ami minimális romlást jelent, a vállalati üzletág megtérülése 17 százalékos volt. 

Emelkedtek a megtakarítások

A bank ügyfeleinek kártyaforgalma stabilan a járványidőszak előtti szint felett jár, az szja visszatérítés utáni nagyon magas arányú volt a forgalom.

Az ügyfélhitelek és kötvények állománya 2021 december végén több mint 9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. 

A lakossági területen az új kihelyezések értéke 0,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A teljes lakossági hitelállomány – részben a moratórium miatt – 12 százalékkal nőtt tavaly – ismertette Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.

A lakáspiac bővülésének köszönhetően a lakáshitelek folyósítása 27 százalékkal nőtt a 2020-as eredményhez képest.

A fogyasztási típusú hiteleknél a kihelyezés összességében 15 százalékkal elmaradt az előző évtől, ezen belül a személyi kölcsönök esetében a kihelyezés 27 százalékkal ugrott meg.

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – 2021-ben 17 százalékkal 4154 milliárd forintra nőtt.

A megtakarításokon belül a befektetések aránya közel 60 százalék volt.

Amíg az Erste Banknál a lakossági ügyfélbetétek állománya 19,3 százalékkal nőtt, addig az Erste Befektetési Zrt.-nél befektetett és kezelt vagyon 5,3 százalékkal gyarapodott.

Nő a befektetések aránya

Idén további növekedésre lehet számítani, már csak azért is, mert a lakossági megtakarítások várhatóan jelentősen tovább emelkednek az egyszeri állami juttatásoknak köszönhetően.

A megtakarításokon belül nőhet a befektetések aránya, mivel az utóbbi években megszokottnál magasabb infláció hatására többen fordulhatnak a nagyobb hozammal kecsegtető részvénypiacok felé.

A vállalati üzletágban az új hitel és kötvény kihelyezés volumene 7 százalékkal haladta meg a 2020-as teljesítményt, a kötvény- és a hitelállomány pedig együttesen 3 százalékkal nőtt egy év alatt.

A kis- és középvállalkozásoknál (kkv) a hitel- és kötvényállomány 9 százalékkal gyarapodott.

A kereskedelmi célú ingatlanoknál az új finanszírozás 6 százalékkal csökkent 2021-ben, míg az állomány 3 százalékkal gyarapodott egy év alatt. A nagyvállalatok és önkormányzatok esetében az új kihelyezés volumene 29 százalékkal nőtt, ugyanakkor a hitel- és kötvényállomány 3 százalékkal csökkent.

Elindult George, a pénzintézet új digitális platformja, amelyre tavaly február óta csaknem 800 ezer lakossági ügyfél kötött szerződést.

Az Erste megállapodott a Commerzbank Zrt. és a Random Capital Zrt. megvásárlásáról: a Commerzbank állományát tekintve 3 százalék körüli részesedéssel rendelkezik a vállalati hitelek piacán, míg a Random Capitallal közel 22 ezer értékpapírszámla és mintegy 70 milliárd forint megtakarítás érkezett az Erste kötelékébe.