Az Amazon új vezére nem mondott azonnal igent a felkérésre – miért?

Siker2022. dec. 17.Növekedés.hu

A világ egyik legnagyobb vállalatát vezetni és közben dollármilliókat keresni – a legtöbb ember számára elég vonzó ajánlat. De, amikor az Amazon alapítója, Jeff Bezos tavaly felkérte Andy Jassy-t, hogy vegye át a vezérigazgatói posztot, ő nem mondott azonnal igent.

Andy Jassy egy konferencián kifejtette, miért volt szüksége gondolkodási időre, mielőtt élt volna a lehetőséggel, bár több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a vállalatnál – tehát bőven volt ideje tanulmányozni a szerep jellegét.

Mielőtt az Amazon vezérigazgatója lett, Jassy a vállalat Amazon Web Services részlegét vezette, és nem tervezett változást a karrierjében.

25 éve vagyok az Amazonnál

- mondta az 54 éves Jassy egy konferencián.

Nem igazán akartam mást csinálni. És azt sem gondoltam, hogy Jeff valaha is valami mást fog csinálni az alatt az idő alatt, amíg ott dolgozom.

Így ahelyett, hogy azonnal elvállalta volna a pozíciót, Jassy gondolkodási időt kért a főnökétől. Feleségével közösen úgy döntöttek végül, hogy elfogadja az ajánlatot.

Az Amazon 2021 februárjában jelentette be a tervezett változást. Jassy hivatalosan öt hónappal később, júliusban kezdte meg a vezérigazgatói munkát.

Amikor Bezos bejelentette, hogy visszavonul az Amazon éléről, sokan meglepődtek a vállalaton belül és kívül is, köztük Jassy is.

Amióta Jassy tavaly átvette az Amazon vezetését, a vállalat részvényei a rekordmagas és a meredek zuhanás között ingadoznak. A vállalat emellett bezárt néhány nagyobb raktárat, valamint több ezer alkalmazottat küldött el.

2020-ban a Covid-19 miatti bezárások az online vásárlást ösztönözték, ez pedig kapóra jött az e-kereskedelmi óriáscégnek. Most viszont a recessziós félelmek arra késztetik a technológiai vállalatokat országszerte, hogy visszább vegyenek.

Az Amazonnál várhatóan nagyjából 10 ezer embert fognak érinteni az elbocsátások.

Jassy szerint a költségcsökkentő intézkedésekre azért volt szükség, mert rájöttek, hogy a gazdasági helyzet "bizonytalanabb", mint eredetileg gondolták.