Miért nem mennek nyaralni a vezérigazgatók?

Siker2021. júl. 15.B.F.

Sok olyan cégvezér van, akik annyira elkötelezettek a munkájuk iránt, hogy egyáltalán nem, vagy csak kivételes esetekben vesznek ki szabadságot. Ha el is jutnak nyaralni, akkor is átlagosan naponta körülbelül két órát töltenek munkával.

Ahhoz kétség sem fér, hogy a vezérigazgatók nagyon sokat dolgoznak, és ezért kevesebb a szabadidejük. A Harvard Egyetem néhány évvel ezelőtt végzett felmérése szerint a vezérigazgatók naponta csaknem 9,7 órát dolgoznak, ami összesen heti 48,5 órát jelent.

Többségük még hétvégén is dolgozik, átlagosan napi 3,9 órát. Nyaraláskor pedig naponta 2,4 órát töltenek munkával.

Felmerül a kérdés, hogy van-e egyáltalán idejük a vezérigazgatóknak nyaralni. Több olyan cégvezér is van, akik annyira elkötelezettek a munkájuk iránt, hogy nem vesznek ki szabadságot – írja a CEOworld Magazine.

Arra is sokszor van példa, hogy a vezetők kötelesek elhalasztani vagy lemondani a nyaralást, mert annyi a munkájuk. Ha sikerül is időt szakítani a kikapcsolódásra, akkor is naponta többször foglalkozniuk kell a munkával kapcsolatos teendőikkel.

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk ideje nagy részében a világ problémáira keres megoldást. Egy-két alkalommal próbált vakációra menni, de az esetek többségében pórul járt.

Például amikor első feleségével nászútra indult, amint landoltak Sydney repülőterén, rossz híreket kapott: jött egy hívás a Paypal-tól, ahol akkoriban vezető tisztséget töltött be, hogy elbocsájtják, és valaki más kapja meg a pozícióját. Azonnal visszarepült Kaliforniába, hogy orvosolja a helyzetet.

Három hónappal később újra megpróbáltak nászútra menni, de akkoriban Musk úgy megbetegedett Dél-Afrikában, hogy nem volt olyan állapotban, hogy utazzon. Musk egy interjúban úgy fogalmazott, ezek után levonta a tanulságot. Volt még néhány hasonló eset, amelyek végleg rádöbbentették, hogy a vakáció nem neki való.

Bill Gates egy interjú során árulta el, hogy fiatalabb korában „nem hitt a hétvégékben és a vakációban.”

Véleménye szerint egy vállalkozás kezdeti éveiben az alapítónak és csapatának sok áldozatot kell hoznia - ő is ezt tette a Microsoft alapításakor.

Miután a cég sikeres lett, elkezdte értékelni a hétvégéket és a vakációkat, mondhatni sokkal lazább lett. Ugyanakkor továbbra is úgy véli, hogy a hétvégi munkavégzés és az, hogy a vezetők nem mennek nyaralni, szükséges áldozatok egy vállalkozás indításakor.

Amancio Ortega, az Inditex divatóriás mögött álló spanyol milliárdos is azon üzletemberek közé tartozik, akik ritkán mennek el vakációzni.

Elmondása szerint túlságosan szeret dolgozni, ezért nem vesz ki szabadságot.