Fontos hazai adatokra érdemes figyelmi a héten

Elemzések2019. júl. 27.Növekedés.hu

Munkaerőpiaci és kiskereskedelmi adatokra érdemes figyelni a héten idehaza - derül ki az MKB Elemzési Központ összefoglaljából.

  • Hétfőn közli a KSH a júniusi munkaerő-piaci adatokat

Az elmúlt években jelentősen mérséklődött a hazai munkanélküliségi ráta, mely mögött elsősorban a foglalkoztatás dinamikus növekedése áll. Míg a válság során 10% feletti szinteken is járt a mutató (2012. január-márciusi időszak: 12%), a ráta a 2019. májusi, történelmi mélységű 3,4%-os értékével már bőven a válság előtti szintek alatt jár. A munkanélküliségi ráta jelentős mérséklődésének oka elsősorban a válság óta tartó gazdasági felépülés és a kormányzat munkaerőpiacot megreformáló intézkedései. Ugyanakkor a hazai gazdaság által könnyen felszívható munkaerő-állomány gyakorlatilag eltűnt, így várakozásunk szerint a munkanélküliségi ráta már csak mérsékelt csökkenést mutathat középtávon idehaza.

  • Kedden ismerhetjük meg a hazai, májusi kereseti adatokat

A hazai keresetek az idei év elején kiemelkedő dinamikát mutattak, az év első három hónapjának mindegyikében kétszámjegyű bérnövekedést tapasztalhattunk idehaza (január: 10,6%, február: 12,1%, március: 10,2%, év/év alapon mérve). Azonban idén áprilisban lelassult a bérnövekedés, a korábbi kétszámjegyű bővülést követően a bruttó átlagkeresetek áprilisban 9%-kal emelkedtek 2018 áprilisához képest. Az idei év január-április közötti időszakban azonban még így is 10% feletti keresetbővülést tapasztalhattunk itthon (10,4%, év/év alapon). A friss, májusi adatok tekintetében várakozásunk szerint továbbra is fennmaradhatott a dinamikus béremelkedés idehaza.

  • A hazai kiskereskedelmi szektor friss, júniusi teljesítményét publikálják pénteken

A hazai kiskereskedelmi üzletek forgalmának idén áprilisi kiemelkedő, 8,5%-os (év/év adat) növekedését követően meglehetősen nagymértékben lassult a szektor teljesítménye, májusban csak 3%-os forgalombővülést tapasztalhattunk az ágazatban 2018 májusához képest (kiigazítatlan adatok). Azonban 2019. január-május közötti időszakban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene továbbra is dinamikus, 5,9%-os emelkedést mutatott az előző év azonos időszakához képest (nyers adat).

Várakozásunk szerint az előttünk álló két évben alacsony szinten maradhat a foglalkoztatás bővülése idehaza, mivel a foglalkoztatható munkaerőt már szinte teljesen felszívta a gazdaság. Míg a foglalkoztatás várhatóan alacsony növekedése gyengíti, addig a továbbra is magas fogyasztói bizalom és a korábbi évek elhalasztott fogyasztása erősíti a hazai fogyasztási dinamikát. Összességében továbbra is dinamikus, azonban a 2018-as évben látott szintekhez képest kismértékben visszafogottabb fogyasztásnövekedés várható idén, majd 2020-ban további lassulásra számítunk a fogyasztásbővülés tekintetében.

Az MKB Elemzési Központ további elemzései itt érhetőek el.