20 légitársaság ellen indított eljárást az Európai Bizottság

Hírek2024. ápr. 30.MTI

Az Európai Bizottság és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok húsz légitársaság ellen indítottak eljárást megtévesztő "zöldre festési" gyakorlat miatt - közölte kedden a brüsszeli testület.

A testület sajtóközleménye szerint az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) figyelmeztetését követően az európai uniós fogyasztóvédelmi hatóságokat és az Európai Bizottságot tömörítő Fogyasztóvédelmi Együttműködési Hálózat (CPC) a 20 légitársaságnak küldött levelében, "többféle, potenciálisan félrevezető zöldre festési gyakorlatot azonosított", és felszólította őket, hogy 30 napon belül hozzák ezeket összhangba az uniós fogyasztóvédelmi joggal.

A BEUC közleménye szerint az érintett légitársaságok között van a Vueling és a Volotea, az Air Baltic, az Air Dolomiti, az Air France, az Austrian Airlines, a Brussels Airlines, az Eurowings, a Finnair, a KLM, a Lufthansa, a Norwegian, a Ryanair, a SAS, a SWISS, a TAP és a Wizz Air.

Az EU szerint a légitársaságoknak meg kell magyarázniuk, hogy azok az állítások, miszerint a járat által okozott szén-dioxid-kibocsátás klímaprojektek vagy fenntartható üzemanyagok használata révén ellensúlyozható, mennyiben támasztható alá tudományos érvekkel.

A hatóságok szerint az azonosított gyakorlatok megtévesztő állításoknak tekinthetők, amelyeket tilt a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló uniós irányelv is. A légitársaságok a maguk részéről még nem tisztázták, hogy az ilyen állítások megalapozott tudományos bizonyítékokon alapulnak-e.-

Ha felelős fogyasztókat akarunk, akkor pontos tájékoztatást kell nyújtanunk számukra. Pontos és tudományos válaszokat érdemelnek, nem pedig homályos vagy hamis állításokat

- szögezte le Vera Jourova, az értékekért és az átláthatóságért felelős uniós biztos nyilatkozatában.