5 tipp, ami segíti a koncentrációt

Hírek2021. jan. 25.Növekedés.hu

Gyakran előfordul veled, hogy elbóbiskolsz egy előadáson, vagy leragad pár másodpercre a szemed munka közben? Nem vagy ezzel egyedül. A mai felgyorsult világban rengeteg információ éri az embereket nap mint nap, s nehéz mindezt feldolgozni, nyomon követni.

Mit tehetsz, hogy ne veszítsd el a koncentrációd? A következő öt tipp ebben segít.

Pihenj eleget!

Bármilyen alapvetőnek is tűnik, ez az egyik legfontosabb dolog, amit tehetsz, hogy ne legyenek koncentrációs problémáid. A kutatások szerint egy felnőtt ember napi alvásszükséglete 7-9 óra között van.

Az alváshiány nem csak a koncentrációt, hanem a memóriát is befolyásolja. Minél kialvatlanabb vagy, annál nehezebben fogsz megérteni és megjegyezni dolgokat.

Sportolj!

A testmozgásnak nem csak az alakodra és az egészségedre, hanem a koncentrációra is hatása van. A kardióedzések és az izomfejlesztő tréningek kombinációja elősegíti, hogy jobban tudj fókuszálni.

Vezess egy naptárat, amiben felírod, melyik napokon tervezel sportolni, és ragaszkodj hozzá akkor is, ha hideg van vagy ha kicsit fúj a szél. Ne keress kifogást, mert ha egy edzést kihagysz, utána könnyen elmarad a többi is.

Nyomkodd kevesebbet a telefonodat!

Ha folyamatosan jönnek az értesítések a telefonodra, az állandóan elvonja a figyelmedet. Bizonyára veled is előfordult már, hogy ránéztél egy üzenetre, aztán azon kaptad magad, hogy az idővonaladat pörgeted az egyik közösségi oldalon.

Ha nem szükséges, hogy folyton elérhető legyél, időnként némítsd le az okostelefonod, és ne engedd, hogy kizökkentsen abból, amin éppen munkálkodsz.

Próbáld ki a meditációt!

A meditáció csökkenti a stresszt, a fizikai egészség megőrzésében is szerepet játszik, ráadásul a koncentrációs készséget is javítja. Ha képes vagy naponta tíz percet szánni erre a tevékenységre, már komoly eredményeket érhetsz el e téren.

A kutatások azt bizonyítják, hogy azok, akik éberségi gyakorlatokat végeznek, nehezebben megzavarhatók.

Egyél, igyál észszerűen!

Számos tanulmány szól arról, hogy milyen szörnyű következményei vannak, ha nem iszol eleget. Az így fellépő dehidratáció okolható sok esetben a fejfájásért, rossz közérzetért és a megmagyarázhatatlan hangulatingadozásokért. Napi 2-3 liter víz elfogyasztása javasolt egy egészséges felnőtt ember számára.

A megfelelő folyadékbevitel mellett figyelj oda arra is, hogy mikor és mit eszel! Éhesen nem fogsz tudni 100%-ig odafigyelni arra, amit csinálsz, hanem azon fog járni az eszed, hogy mikor ehetsz már egy falat ételt.

Részesítsd előnyben a zöldségeket és a gyümölcsöket, táplálékod legyen változatos, és törekedj arra, hogy egészséges alapanyagokból készült étkeket fogyassz. Fontos, hogy soha ne hagyd ki a reggelit!