5 új kutatási csoport jön létre a Magyar Külügyi Intézetben

Hírek2024. jan. 12.Növekedés.hu

A Magyar Külügyi Intézet megújulásának újabb állomásához érkezett 2023 decemberében. Újjászerveződtek az Intézet kutatócsoportjai: kollégáik öt különböző kutatóközpontban folytatják tovább munkájukat. Az átalakítás célja, hogy a kutatási projektek még szorosabban kapcsolódjanak a magyar külpolitika prioritásaihoz.

A következő területekre fókuszáló csoportok jöttek létre:

Konnektivitás Kutatócsoport
(Koordinátor: Goreczky Péter)

A konnektivitás stratégiájának lényege, hogy csak egy gazdasági összekapcsoltságon alapuló, a nemzeti kultúrákat és civilizációkat tiszteletben tartó világrend képes fenntartani a békét és szilárd alapot biztosítani a folyamatos növekedéshez. A Konnektivitás Kutatócsoport a releváns politikai, gazdasági és társadalmi trendek elemzésén keresztül vizsgálja a magyar stratégiai gondolkodás e fontos elemét érintő kihívásokat.

Új Típusú Kihívások Kutatócsoport
(Koordinátor: Ramachandra Byrappa)

A világpolitikát érő új kihívások - a terrorizmustól a migráción át az új kulturális trendekig - sokszor kiszámíthatatlan módon érintik Magyarországot. Az Új Típusú Kihívások Kutatócsoport feltárja és elemzi ezeket a jelenségeket; célja, hogy hozzájáruljon Magyarország geopolitikai horizontjának szélesítéséhez, valamint a magyar közvélemény és a döntéshozók minél szélesebb körű tájékoztatásához.

Erős Európa Kutatócsoport
(Koordinátor: Vass Ágnes)

Magyarország a független és szuverén nemzetállamok együttműködésére épülő Európai Unió eszményét támogatja. Az uniós bővítést, a védelempolitikát és a versenyképességet érintő kérdésekkel foglalkozó Erős Európa Kutatócsoport a magyar külpolitika szemszögéből vizsgálja az egyes európai országokat, valamint a kontinens egészét érintő legfőbb kihívásokat.

Biztonságos Szomszédság Kutatócsoport
(Koordinátor: Seremet Sándor)

A Biztonságos Szomszédság Kutatócsoport a regionális stabilitás és biztonság kérdéseit vizsgálja a Magyarország keleti szomszédai által alkotott térségben. A Kutatócsoport nagy hangsúlyt fektet a közelmúltban kialakult konfliktusok régióra gyakorolt hatásainak, a regionális együttműködéseknek, valamint azon tényezőknek az elemzésére, amelyek előmozdítják e fontos térség biztonságát és fejlődését.

Nyugat-Balkán Kutatócsoport
(Koordinátor: Ármás Julianna)

A Nyugat-Balkán Kutatócsoport magyar szemszögből vizsgálja a Balkánt érintő ügyeket, különös tekintettel az európai bővítésre, az energiapolitikára, a biztonságra és a migrációra. A Kutatócsoport folytatja az MKI védjegyévé vált Budapest Balkans Forum és roadshow szervezését, felhasználva Magyarország tapasztalatait a régióhoz kapcsolódó kérdésekben - beleértve a háború regionális következményeit, a kétoldalú kapcsolatokat és az EU-bővítés kilátásait.

 

Az átalakuláshoz kapcsolódó dinamikus változást jelzi az is, hogy 2023 második felében huszonhat új kollégával bővült a Magyar Külügyi Intézet csapata.

A bővítés a kulcsa annak, hogy az MKI hatékony és naprakész maradjon kutatásaiban, megteremtve ezzel annak lehetőségét, hogy nemzetközi szinten még elismertebb kutatóintézetté váljon

- olvasható a közleményükben.

Az újonnan felálló csoportokban különböző projektek mentén szerveződik majd a kutatómunka. A már korábban megszokott kerekasztal-beszélgetések, elemzések, tanulmányok mellett a következő hónapoktól kezdődően további innovatív szakmai anyagok formájában adják közre kutatásaik eredményeit.