A boltok akcióinak hatása már jelentkezhet az új inflációs adatban

Hírek2023. ápr. 11.Növekedés.hu

Az energiaárak és élelmiszerárak mérséklődése és a visszafogottabb lakossági fogyasztás miatt márciusban kis mértékben tovább mérséklődhetett az infláció.

Márciusban is mérséklődhetett az infláció Magyarországon, a Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők egybehangzó állítása szerint a januári tetőzés után már a második egymást követő hónapban csökkenhetett az áremelkedések dinamikája - derül ki a lap összefoglalójából.

A megkérdezett elelmzők - ING Bank Takarékban, Erste Bank, Bankholding, Kopint-Tárki és a Makronóm Intézet - 24,5-25,1 százalékos áremelkedést várnak márciusra.

A Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint az infláció éves bázison – a februári 25,4 százalék után – ezúttal 24,8 százalékkal, míg havi alapon 0,6 százalékkal emelkedhetett,

Ha nem is látványos a lassulás, de a folyamat megkezdődött, aminek egyértelmű jele, hogy a hazai kiskereskedelmi láncok az elmúlt két hónapban egymásra licitálva jelentették be az újabb és újabb akcióikat. 

De nemcsak a boltok, a hatóságok is működésbe léptek, január óta folyamatosan vizsgálódik a fogyasztóvédelem és a Gazdasági Versenyhivatal. Hogy ennek köszönhető-e az egy-egy termék esetében megfigyelhető árzuhanás, nem tudni, de a verseny a nagy láncok között jól láthatóan beindult, amire nagy szükség van az infláció elleni harcban.