A börtönszemélyzet gondatlansága is hozzájárult, hogy az utóbbi évek legismertebb zaklatója elkövethette az öngyilkosságot

Hírek2023. jún. 27.MTI - Náray Balázs, Washington

Hanyagság, hivatali kötelesség elmulasztása és szakmai gondatlanság is hozzájárult az egyebek között szexuális bűncselekményekkel őrizetbe vett Jeffrey Epstein amerikai üzletember börtönben elkövetett öngyilkosságához - állapította meg az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálata.

A korábbi ismert üzletembert 2019 júliusában vették őrizetbe New Jerseyben egy repülőtéren. A vád szexuális bűncselekmények és kiskorúakat érintő emberkereskedelem volt ellene. A vizsgálati fogságban, augusztus 10-én meghalt, miután cellájában felakasztotta magát.

A most közzétett dokumentum készítői megállapították, hogy

Epsteint - aki korábbi elítélései miatt kiemelt figyelemben részesülő őrizetes volt - annak ellenére hagyták magára a cellájában a végzetes napon, hogy két héttel korábban már megkísérelt véget vetni életének.A vizsgálatot vezető Michael Horowitz nem talált bizonyítékot szándékosságra, ugyanakkor megállapította, hogy több tényező együttesen vezetett Epstein halálához.

"A hanyagság, a hivatali kötelességmulasztás és a munkavégzés során elkövetett, teljesen nyilvánvaló hibák olyan környezetet teremtettek, amelyek lehetővé tették, hogy az Egyesült Államok büntetés-végrehajtásának őrizetében lévő egyik legismertebb személynek lehetősége nyílt arra, hogy véget vessen életének" - fogalmaznak a dokumentumban.

A mulasztások közül a vizsgálati jelentésben kiemelték, hogy a börtön nem jelölt ki cellatársat Epstein mellé, miközben állandó cellatársa egy bírósági meghallgatás miatt nem tartózkodott ott. A jelentés szerint a túlórában dolgozó őr hamisan állította, hogy átvizsgálta a cellát, mert ha ezt megtette volna, akkor meg kellett volna találnia azt az ágynemű-vásznat, amelyet Epstein felhasznált az öngyilkossághoz.

A jelentés készítői a büntetésvégrehajtás 13 alkalmazottjáról azt állapították meg, hogy a szóban forgó ügyben nem teljesítették munkahelyi feladatukat, és 4 ember ellen javasoltak eljárást. Hivatalosan az ügyben két vádemelés történt, a két börtönőr ellen, akik közvetlenül Epstein felügyeletét látták el. Ők végül vádalku révén elkerülték a börtönbüntetést, miután beismerték, hogy meghamisították a nyilvántartást. A vizsgálat szerint a két tiszt túlórában dolgozott, egyikük ötödik napja teljesített túlórát, a másik kötelezően elrendelt túlóra keretében volt szolgálatban aznap.

Az öngyilkosság körülményeiről szóló jelentésben az amerikai szövetségi büntetés-végrehajtásnál számos változtatást javasoltak, és felhívták a figyelmet az egyre krónikusabb munkaerőhiányra. A börtönhatóság közleménye szerint már a vizsgálatban feltárt hiányosságok mindegyikének ügyében intézkedéseket hoztak.