A falugazdász-hálózat egyre terebélyesebb itthon

Hírek2024. ápr. 19.Növekedés.hu

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A falugazdászok 2024 áprilisától falugazdász tanácsadóként az eddigieknél is szélesebb körben támogatják majd a gazdálkodók munkáját.

A tavaly indult új Közös Agrárpolitika (KAP) és az egyre szigorodó uniós előírásoknak való megfelelés az eddigieknél is nagyobb adminisztrációs terhet ró a gazdákra. További kihívást jelent az agrárium szereplőinek, hogy eligazodjanak a folyamatosan megnyíló pályázati lehetőségekben.

Alapjaiban határozza meg a hazai agrárgazdaság jövőjét, hogy a részben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére jelentősen megnövelt nemzeti társfinanszírozás révén rendelkezésre álló mintegy 2900 milliárd forintot hatékonyan használják fel a gazdák, az erdőgazdálkodók és az élelmiszeripari vállalkozások fejlesztésre, beruházásra. 

A NAK eddigi feladatain felül 2024 áprilisától a hazai KAP Stratégiai Tervben meghatározott általános tanácsadói tevékenységet fog ellátni, amelyre a Kormányzat jelölte ki a Kamarát.

A tanácsadási szolgáltatás igénybevételéhez a gazdálkodóknak a falugazdászok közreműködésével szerződést kell kötniük a Kamarával.

A megnövekedett feladatok ellátásához szükség volt a falugazdászok létszámának növelésére és az informatikai rendszerek fejlesztésére. A 170 új munkavállalóval mintegy 700 fősre bővített falugazdász tanácsadó hálózattal a NAK az eddigieknél is szélesebb körben és hatékonyabban segíti tagjait többek között a támogatások lehívásában és adminisztrációs kötelezettségeik teljesítésében.

Az eddigi feladatokon túl egyebek mellett segítik majd a gazdálkodási napló vezetését, valamint az állat- és területalapú támogatásokhoz, pályázatokhoz (agrár-környezetgazdálkodás, ökológiai gazdálkodás, Natura 2000 gyep és erdő) kapcsolódó adminisztrációt.

Az egységes kérelmek benyújtásán túl intézik az ahhoz kapcsolódó teendőket, így például az egyeztető, illetve műholdas ellenőrzés nyomán küldött Területi Monitoring Rendszer (TMR) végzéseket, ha a gazdálkodó igényli azt.

Részletes tájékoztatást nyújtanak a vidékfejlesztési pályázatokról, a gazdálkodás jellemzői alapján személyre szabottan ismertetik a pályázni készülőkkel a lehetőségeket és a feladatokat.

Ráirányítják a gazdálkodók figyelmét az aktuális szakmai kérdésekre, innovatív megoldásokra, a klímaváltozással járó kihívásokra, hogy tudatosan alkalmazzanak fenntartható gazdálkodási modelleket.

A NAK falugazdász tanácsadó hálózata országosan mintegy ezer ügyfélszolgálati ponttal működik. Tíz egységes kérelemből hetet (összesen közel 110 ezret) minden évben a kamarai falugazdászok segítségével adnak be a gazdálkodók, így az elmúlt 10 évben több mint 1500 milliárd Ft támogatás lehívásában működtek közre.

Ezen felül számtalan más adminisztrációs feladatban segítik a gazdálkodókat, tavaly a falugazdászok összesen 1,3 millió ügyet intéztek a kamarai tagoknak.

Emellett gyűjtik a termésbecsléshez, állapotminősítéshez szükséges adatokat, segítenek az időjárási káresemények felmérésében, igazolásokat állítanak ki, végzik a földművesek, az őstermelők és a családi gazdaságok nyilvántartásával, a mezőőr-szolgálattal, hegyőrségekkel és a meg nem művelt mezőgazdasági területek nyilvántartásával kapcsolatos feladatokat is.