A fogyasztásmérés messze túlmutat az energiagazdálkodáson!

Hírek2024. jan. 17.Növekedés.hu

A Magyarországon működő iparvállalatok, valamint az irodaház-, illetve iparipark- és bevásárlóközpont üzemeltetők jelentős részének törvényi kötelessége, hogy fogyasztásmérőket, almérőket építsen ki a villamosenergia mérésére.

Azon vállalatok, amelyek energetikai szakreferens alkalmazására kötelezettek, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 1/2020. (I. 16.) rendelete szerint kötelesek

fogyasztásmérő almérőket felszerelni

minden 50 kW feletti névleges teljesítményű- önálló villamos berendezés, illetve minden 70 kW feletti névleges elektromos teljesítményű hőtermelő és klímaberendezés, (valamint ahol az egy betáplálási ponton keresztül megtáplált és technológiai sorba állított berendezések esetében a beépített legnagyobb egyidejű teljesítményigény meghaladja a 100 kW-ot) fogyasztásának mérésére. 

Hasonlóan, - de egy másik törvény alapján (Villamos Energia Törvény VET 66.§) - az energia továbbadásban érdekelt cégek (irodaház-, bevásárlóközpont üzemeltetők stb.) feladata, hogy

hiteles villamos mérőket építsenek ki és ezek alapján számoljanak el bérlőikkel.

Fontos kiemelni a hiteles mérők meglétét, mert ha pl. egy elektromos fogyasztás mérő nem hitelesített, vagy a tíz évre szóló hitelesség lejárt, akkor nemcsak büntetést kockáztatunk, de a bérlő megkérdőjelezheti a feléje elszámolt energia jogosságát.

A tapasztalat szerint azonban

a cégek nagy része nem tartja be ezeket a rendeleteket, jogszabályokat. Ezzel súlyos, sok esetben milliós nagyságrendű büntetéseket kockáztatnak!

No, de ne csak a kötelezettségekről és betartandó szabályokról, hanem az energiagazdálkodási szempontokról is essék szó!

A fogyasztásmérők távleolvasása (hazánkban a jogszabályoknak teljes mértékben megfelelő TELMET az egyik leginkább elterjedt rendszer) nemcsak felszabadítja a manuális leolvasást, de megszünteti az egyesével történő leolvasás során óhatatlanul felmerülő hibákat, a begyűjtött adatok alapján pedig gazdasági, energiagazdálkodási döntéseket lehet hozni.

Gondoljunk csak arra, hogy a helyesen megállapított lekötött teljesítményhez kapcsolódó teljesítmény maximum (Pmax) optimalizálható! Ha túl alacsonyan határozzuk ezt meg, akkor a teljesítmény maximum túllépése jelentős büntetést von maga után, ha biztonságból túl magasan állapítjuk meg, akkor feleslegesen növeljük a költségeinket.

A távleolvasás és a TELMET PRO

adatmonitoring lehetővé teszi KPI-k meghatározását, azaz például telephelyet telephellyel, gép üzemelést másik gép üzemelésével tudunk összehasonlítani, optimalizálni.

Segítségével akár fényt deríthetünk a pazarló üzemeltetésre, a munkaidő utáni fusizásokra, vagy vétlen mulasztásokra, de akár következtethetünk a kompresszor szivárgására is az adott berendezés villamos-fogyasztásának rendellenes adataiból.

A TELMET energiamérleg megoldással kideríthető, hogy vannak-e “elcsorgó” ágak a szövevényes villamos topológiában.

Az okos gazdasági döntések meghozatalához „naprakész mérési adatok”-ra van szükség! (x)