A közműszolgáltatók hallgatása a jövőben beleegyezésnek minősül

Hírek2020. nov. 17.MTI

A lakosság közműcsatlakozásának további könnyítése érdekében fogadott el törvénymódosítást a parlament az építkezések bürokráciacsökkentéséről.

Az Országgyűlés kedden 126 igen szavazattal, 31 nem ellenében, 22 tartózkodás mellett fogadta el a villamos energiáról, a földgázellátásról, valamint a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvények módosítását.

A döntés értelmében a szolgáltató hallgatása beleegyezésnek minősül a csatlakozási tervek elfogadtatása során. Így már nem a fogyasztónak kell a tervek megfelelőségével kapcsolatos igényével a hatósághoz fordulnia, hanem a szolgáltatónak, ha nem ért egyet a csatlakozás bemutatott módjával.Ha a szolgáltató megalapozatlanul utasítja vissza a csatlakozást, akkor annak költségeit meg kell térítenie. Ez akkor lehetséges, ha az ügyfél a tervek hallgatólagos elfogadása után négy hónapon belül kiépíti a csatlakozást, de a szolgáltató mégis visszautasítja annak üzembe helyezését.

Változik a víziközmű-vezeték adójának struktúrája is: sávossá válik attól függően, hogy a szolgáltató a megelőző évben egy kilométernyi vezetékre vetítve hány köbméter vizet értékesített.

Ez kedvezően érinti a kisebb településeket, ahol elszórtan él a lakosság, mivel ezeken a helyeken fogyasztóarányosan hosszabbak a vezetékek.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára a szavazás előtt megjegyezte: a javaslatcsomag célja az, hogy lebontsák a még fennálló adminisztratív-bürokratikus akadályokat a rendszerhez csatlakozás során.

Adóemelésről nincsen szó, adóátrendezésről lehet maximum beszélni; igazságosabbá tesszük a rendszert - reagált az ellenzéki felvetésekre, majd megjegyezte, a módosítás eredményeként egy fillérrel sem emelkedik az állam adóbevétele, ugyanakkor az érintettek háromnegyedének terhei csökkennek.

Hangsúlyozta, az előterjesztés figyelembe veszi az ágazat szereplőinek valós terheit, és javítja az ellátásbiztonságot. Elismerte: időszerű a vízközmű-hálózat rekonstrukciója, amit a következő évtized egyik legnagyobb, remélhetőleg uniós forrásokhoz is jutó fejlesztési projektjének nevezett.

Schanda Tamás a törvényjavalat tárgyalásának kezdetén, november elején az expozéjában kiemelte: a családok otthonteremtése érdekében az ingatlanok közművekre való csatlakozását a kormány több intézkedéssel igyekezett segíteni az elmúlt években. Most - elsősorban a lakossági építkezéseknél - a bürokratikus akadályokat kívánják csökkenteni, mérsékelni szeretnék a csatlakozást szolgáló terveknél az adminisztrációt.