A németek már optimistábban látják a gazdasági helyzetet

Hírek2023. ápr. 26.MTI

Áprilisban bő egy éve első alkalommal emelkedett az átlagos gazdasági növekedést tükröző 100 pontos érték fölé a DIW Berlin gazdaságkutató intézet német konjunktúraindexe.

A DIW Berlin (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung e.V.) konjunktúrabarméterének második negyedévre vonatkozó áprilisi értéke 101,5 pontos értéket ért el, közel tíz ponttal a márciusi 92,1 pont felett, felülmúlva az első negyedévi összesített 95,5 pontot. Februárban 93,6 pont, januárban 95,4 pont volt az érték.

A konjunktúrabarométer tavaly negyedik negyedévi értéke 88,6 pont, a második negyedévi 94,4 pont volt, az első negyedévi pedig 102,0 ponton állt.

"A két év fordulóján tapasztalt visszaesés után úgy tűnik megindult a remélt fellendülés" - kommentálta a publikált adatokat Timm Bönke, a DIW Berlin konjunktúraelemző csoportjának társvezetője, megjegyezve, hogy a javuláshoz elsősorban az ipari termelés növekedése járulhat hozzá, mégpedig az energiaigényes ágazatokban is. "Ez azonban még nem ad okot túlzott derűlátásra" - tette hozzá Geraldine Dany-Knedlik, a DIW konjunktúraelemző csoportjának társvezetője.

A közelmúltban valóban visszatértek a viszonylag alacsonyabb energiaárak és az erősebb külföldi kereslet is segítette a termelés növekedését. A magas infláció és így a továbbra is alacsony reálbérek azonban továbbra is megterhelik a lakosság diszkrecionális jövedelmét.""A vállalatok ismét valamivel bizakodóbban tekinthetnek a 2023-as év elé" - mondja Laura Pagenhardt, a DIW konjunktúraszakértője. "A javulás azonban várhatóan mérsékelt ütemben zajlik majd, mivel a világgazdasági fellendülés a lassulás jeleit mutatja.

Ráadásul a továbbra is fennálló gazdasági és geopolitikai bizonytalanság, valamint az Európai Központi Bank monetáris szigorító pályája visszafogja a beruházási aktivitást."

A DIW Berlin a gazdasági aktivitás aktuális mérőszámaként kalkulálja havi rendszerességgel konjunktúrabarométerét. A mutatószám a reál bruttó hazai össztermék növekedési ütemét jelzi.

A becslés mindig az előző és a folyó negyedévre vonatkozik. A számítás olyan mutatókon alapul, mint a termelés és a forgalom a gazdaság fontos ágazataiban.