A pénzcsapokat megnyitotta a kormány – Nagy Márton 15 milliárdos programcsomagot jelentett be

Hírek2024. ápr. 23.Növekedés.hu

Idén az a cél, hogy a turizmus tartós bővülési pályán maradjon, hogy az ágazat ezzel még inkább hozzájáruljon a gazdasági növekedéshez. Hogy a szektort megerősítse a kormány egy három pillérből álló 15 milliárd forintos programcsomagot indít – jelentette be Nagy Márton.

A nemzetgazdasági miniszter elárulta: fontos célkitűzés, hogy az érintett turisztikai szereplők, vállalkozások egyszerűen, gyors ügyintézéssel, rekordidő alatt jussanak fejlesztési forrásokhoz.

A Turizmus Fejlesztését és Versenyképességének Erősítését Célzó Ágazati Támogatási Program három lábon áll.

Mivel a turizmus területi koncentráltsága miatt az ágazat egyes szektoraiban nem azonos mértékű még a növekedés, a területi hátrányok mérséklése érdekében indul a Vidéki kis- és közepes vendéglátóipari vállalkozások versenyképességének növelését célzó program,

amelynél a támogatási keretösszeg 13 milliárd forint.

Mint elhangzott: a program a korszerű konyhatechnológiáktól és eszközök beszerzésétől kezdve az energiahatékony és gazdaságos üzemelésig bezárólag átfogó módon támogatja a vendéglátó üzleteket.

Annak érdekében, hogy a támogatási források minél gyorsabban jussanak el a vállalkozásokhoz, a pályázat lebonyolítása egyszerűsített keretek között zajlik, a jelentkezést a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ rendszeréből indíthatják a pályázók,

az igényeiket elektronikus felületen adhatják majd le, amelyben ügyfélszolgálat is segíti majd őket.

Az egyes pályázó vendéglátóhelyek 1 millió Ft fejlesztési támogatásban részesülhetnek. Ennek megfelelően a Program mintegy 13 ezer vállalkozás számára kínál lehetőséget fejlesztésekre, beszerzésekre. Pályázhat minden vidéki, egész évben nyitva tartó vendéglátóhely.

Emellett két 1-1 milliárd forintos keretösszegű program indul még. Az egyik a Tourinform irodák korszerűsítését segíti elő, a másik „Muzsikáló Magyarország 2024 program” néven

a vendéglátó egységekben folytatott cigányzenei előadások megvalósítását és népszerűsítését támogatja.

Jelenleg mintegy 120-130 zenekar 550-600 cigányzenésszel ápolja a kávéházi cigányzene hagyományát, összességében ezek a muzsikusok jogosultak részt venni ebben a programban.