A vártnál jobban élénkült a gazdasági aktivitás az euróövezetben

Hírek2023. márc. 24.MTI

A vártnál nagyobb mértékben javult az euróövezet gazdasági teljesítménye márciusban, ez azonban szinte kizárólag a szolgáltatóiparban élénkülő üzleti aktivitásnak tudható be a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat egyaránt követő kompozit BMI index márciusra vonatkozó előzetes értéke 54,1 pontra, tíz havi csúcsra emelkedett a februári 52,0 pontról a várt csökkenés, 51,9 pont helyett.

A szolgáltatóipari BMI előzetes márciusi értéke 55,6 pont, 10 havi csúcs lett a februári 52,7 pont után és a várt csökkenés, 52,5 pont helyett.

A feldolgozóipari BMI viszont 47,1 pontra, négy havi mélypontra csökkent márciusban a februári 48,5 pontról. Itt viszont javulást, 49,0 pontot vártak a szakértők.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

"Az euróövezeti gazdaság életjeleket kezd mutatni a tavasz közeledtével, tíz hónapja a legnagyobb mértékben élénkült fel az üzleti aktivitás. A BMI adatok 0,5 százalékos éves GDP-növekedéssel konzisztensek, az első negyedévre összesített adatok pedig 0,3 százalékossal"

- kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza.

Elmondta azt is, hogy a tavalyi mélypontról megindult kilábalást elsősorban a recessziós aggodalmak enyhülése és az energiaválság közvetlen veszélyének elhárulása táplája, miközben az inflációs nyomás is enyhül. A beszállítói láncokban korábban tapasztalt példátlan fennakadásokat pedig a megrendelések teljesítési idejének rekord ütemű rövidülése váltotta fel. Az üzleti bizalom is meglepően szilárdan tarja magát még a folytatódó kamatemelések kilátása mellett is, és nem csorbult érzékelhetően a bankrendszerben fellépő zavarok következtében sem.

Aggodalomra ad okot viszont - mutatott rá -, hogy a növekedés kiegyensúlyozatlanul, szinte kizárólag a szolgáltatóipari szektorra támaszkodva halad előre. A feldolgozóiparnak viszont nehezére esik tartani a termelési szintet a csökkenő kereslet tükrében.