Kiderült, mi húzta tavaly a magyar gazdasági növekedést

Hírek2023. márc. 2.Növekedés.hu

A szolgáltatások és az ipar teljesítménye növelte leginkább a tavalyi gazdasági növekedést, míg a mezőgazdaság lefelé húzta az adatot - derül ki a 2022 negyedik negyedév részletes GDP adataiból. Az éves GDP növekedés 4,6 százalék volt, míg a negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest 0,4 százalékkal csökkenés zajlott.

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon tavaly a negydik negyedévében 0,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest 0,8%-kal emelkedett, míg az előző negyedévhez mérten 0,4 százalékkal csökkent.

2022-ben a gazdaság teljesítménye – a nyers és a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján egyaránt – 4,6%-kal meghaladta az előző évit.

A GDP volumenváltozásához való hozzájárulás

Az előző évvel összehasonlítva a bruttó hazai termék negyedik negyedévi, 0,4 százalékos növekedéséhez

  • a szolgáltatások 1,7,
  • az ipar 0,5,
  • az építőipar pedig 0,1 százalékponttal járult hozzá.

A szolgáltatásokon belül leginkább az ingatlanügyletek, valamint a szállítás, raktározás (egyaránt 0,5 százalékponttal) növelte a GDP-t.

A növekedést 1,0 százalékponttal fékezte a mezőgazdaság teljesítményének, valamint 0,9 százalékponttal a termékadók és -támogatások egyenlegének csökkenése.

A fogyasztási oldalon:

  • A háztartások tényleges fogyasztása 1,7%-kal emelkedett az előző év azonos időszakihoz képest.
  • A bruttó állóeszköz-felhalmozás a negyedik negyedévben 8,6%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. Mind az építési beruházások, mind a gép- és berendezésberuházások volumene csökkent, az előbbi nagyobb mértékben. A beruházásokból legnagyobb arányban részesülő nemzetgazdasági ágak közül a feldolgozóiparban továbbra is emelkedett, az ingatlanügyletek és a szállítás, raktározás területén visszaesett a fejlesztések volumene.
  • A bruttó felhalmozás 2,4%-kal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest.
  • A fogyasztási és a felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás a negyedik negyedévben összességében 0,2%-kal mérséklődött.
  • A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában – folyó áron – 998 milliárd forintos passzívum keletkezett. Az export volumene nagyobb mértékben (9,8%-kal) bővült, mint az importé (9,2%). A külkereskedelem mintegy 84%-át kitevő áruforgalomban a kivitel 8,5, míg a behozatal 8,3%-kal nagyobb lett az egy évvel korábbinál.
  • A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve a turizmust is) exportja 15,6, importja 15,4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
  • A bruttó hazai termék 2022. IV. negyedévi, 0,4%-os növekedéséhez a végső fogyasztás 0,5 százalékponttal járult hozzá, míg a bruttó felhalmozás 0,6 százalékponttal lassította azt.
  • A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 0,5 százalékponttal bővítette a gazdasági teljesítményt.

A GDP volumenváltozása

Az első becslés szerint a GDP értéke folyó áron 66 387 milliárd forint volt, volumene 4,6%-kal nőtt az előző évhez képest. (A naptárhatással kiigazított adatok alapján is 4,6 százalékkal emelkedett a gazdaság teljesítménye.)

  • A termelési oldalon az ipar hozzáadott értékének volumene 5,4, az építőiparé 3,0, a szolgáltatásoké 7,2%-kal emelkedett, a mezőgazdaságé 31,2%-kal kisebb lett.
  • A GDP növekedéséhez a szolgáltatások 4,1, az ipar 1,0, az építőipar 0,2 százalékponttal járult hozzá. A mezőgazdaság 1,0 százalékponttal csökkentette a GDP növekedését.
  • A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 6,0 százalékkal emelkedett, a közösségi fogyasztás 0,2%-kal mérséklődött, ezek együttes eredményeként a végső fogyasztás volumene 5,0%-kal magasabb lett. A bruttó felhalmozás 1,4, ezen belül a bruttó állóeszköz-felhalmozás 2,2%-kal bővült. Az export volumene 10,3, az importé 9,5%-kal nőtt.
  • A felhasználási oldalon a végső fogyasztás 3,5, a bruttó felhalmozás 0,4, míg a külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 0,7 százalékponttal járult hozzá a gazdaság növekedéséhez.