A vártnál nagyobb mértékben csökkent az amerikai fogyasztói hangulatindex

Hírek2023. szept. 15.MTI

A vártnál jobban csökkent a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe szeptemberben, tovább távolodva a közel kétéves csúcsot jelentő júliusi 71,6 ponttól.

Az előzetes adatok szerint a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe 67,7 pontra csökkent az augusztusi 69,5 pontról. Az elemzői becslések átlagában kevésbé romló adat, 69,1 pont szerepelt.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója az augusztusi 65,5 pontról 66,3 pontra javult a várt 66,0 pont helyett, a jelenlegi helyzetet tükröző almutató értéke pedig 75,7 pontról 69,8 pontra gyengült, elmaradva a becsült 75,3 ponttól.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 3,5 százalékról 3,1 százalékra, 2021 márciusa óta a legalacsonyabbra esett, épphogy meghaladva a világjárványt megelőző két év 2,3-3,0 százalékos tartományban lévő értékeit. Az ötéves inflációs várakozás 3 százalékról 2,7 százalékra csökkent.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz embert kérdeznek meg telefonon.

A végleges adatokat szeptember 29-én ismertetik.