Közel kétéves csúcson a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe

Hírek2023. júl. 14.MTI

Közel kétéves csúcsra, 2021 szeptembere óta a legmagasabb szintre emelkedett a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe júliusban.

Az előzetes adatok szerint a Michigan Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe 72,6 pontra nőtt a júniusi 64,4 pontról. Az elemzői becslések átlagában kevésbé javuló mutató, 65,5 pont szerepelt.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója a júniusi 61,5 pontról 69,4 pontra javult a várt 61,8 pont helyett, a jelenlegi helyzetet tükröző almutató értéke pedig 69 pontról 77,5 pontra erősödött, meghaladta a becsült 70,4 pontot.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 3,3 százalékról 3,4 százalékra nőtt, míg az ötéves inflációs várakozás 3 százalékról 3,1 százalékra emelkedett.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz embert kérdeznek meg telefonos interjú során.