A Wagner zsoldosok azonnali távozását kérik Fehéroroszországtól a lengyelek és a balti államok

Hírek2023. aug. 28.MTI

A Wagner orosz zsoldoscsoport hagyja el Fehéroroszországot, az illegális bevándorlók pedig távozzanak a Fehéroroszország nyugati határaihoz közeli övezetből - erre szólította fel Minszket hétfői varsói találkozóján az észt, a lengyel, a lett és a litván belügyminiszter.

A varsói tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter közölte: Agne Bilotaite litván, Maris Kucinskis lett és Lauri Läänemets észt tárcavezetővel együtt nyilatkozatot fogadtak el, amelyben a Wagner csoport tagjait és az illegális bevándorlókat érintő lépések megtételét követelik a minszki vezetéstől.

A Fehéroroszországgal közös határokon fokozódik a feszültség, több hónapja kiújult a migrációs nyomás, a biztonsági helyzetet pedig tovább bonyolítja a Wagner csoport több ezer tagjának fehéroroszországi jelenléte - mutatott rá Kaminski.

Ezért követeli a négy miniszter Minszktől azt, hogy a helyzet stabilizálásának érdekében a Wagner "haladéktalanul hagyja el" Fehéroroszország területét, valamint a határsávból távozzanak az illegális bevándorlók.

Figyelmeztetett: amennyiben a lengyel, a lett vagy a litván határon "kritikus incidensre" kerül sor, a négy ország - beleértve Észtországot is, amelynek nincs közös határa Fehéroroszországgal - "azonnali válaszlépéseket" foganatosít.

Ez azt jelenti, hogy lezárják a jelenleg még működő összes határátkelőt a személy- és a teherforgalom elől - helyezte kilátásba Kaminski.Elismerte ugyanakkor, hogy a teljes határzár negatív következményekkel járna az összes fehérorosz állampolgár számára.

Jelezte: a fehérorosz ellenzékkel együttműködve olyan mechanizmusokat dolgoznak ki, amelyek segítségével az Aljakszandr Lukasenka vezette rezsim által üldözött fehéroroszok szükség esetén átjuthatnak az Európai Unió területére.

Agne Bilotaite kijelentette, hogy a határzárról a négy állam elnökének, illetve miniszterelnökének kellene döntenie közösen. Felidézte, hogy Litvánia két határátkelőt már lezárt a fehérorosz határon.

Lengyelország korábban az összes közúti határátkelőt lezárta, kivéve a Terespol városánál működőt.