Háború: Számolatlanul jönnek a Wagner-harcosok Fehéroroszországba

Hírek2023. júl. 16.Sz.A.

Közös hadgyakorlatokat tervez a fehérorosz védelmi minisztérium az Oroszországból áttelepülő Wagner-zsoldosokkal és a fehérorosz hadsereggel.

Szombaton újabb Wagner-katonákat szállító konvojok érkeztek Oroszországból Fehéroroszországba, a független megfigyelő csoport, a Belaruski Hajun értesülései szerint.

Legalább 60 teherautó, buszok és más nagyméretű járművel érkeztek az országba, a szállítmányt a belarusz rendőrség egységei kísérték.

A fehérorosz védelmi minisztérium szerint a tervek szerint a Wagner-katonák közös hadgyakorlatokat hajtanak végre a minszki hadsereggel.

- Zaporizzsja megyében civileket bombáztak pénteken, a támadásokban hárman megsérültek Oroszország és Ukrajna kölcsönösen egymást vádolja.

Andris Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint az orosz haderő bombázott egy falut, és egy közigazgatási épületet talált el. Moszkvai források ezzel szemben az ukrán hadsereget teszik felelőssé, hogy egy falut rakétákkal lőttek, egy másik települést pedig drónnal támadtak - írja a Guardian napi hadiösszefoglalója.Oroszország hét ukrán személyt vádol azzal, hogy megpróbáltak meggyilkolni két vezető orosz újságírót – írta a TASSZ hírügynökség. Az egyik újságíró, Margarita Szimanjan az RT hírcsatorna egyik vezetője, a másik Ksenia Szobcsak, aki Vlagyimir Putyin ellen indult az 2018-as elnökválasztáson. Az orosz FSZB őrizetbe vettek ukrán személyeket, akik beismerték, hogy fejenként másfél millió rubel ellenében a gyilkosságokat előkészítő műveleteket végeztek.

- A dél-koreai elnök felajánlotta, hogy az eddiginél is több nem halálos fegyvert és humanitárius segítséget nyújtanak Ukrajna számára. Jun Szogjol többek között arra tett ígéretet, hogy védősisakokat és katonai védőmellényeket szállítanak Ukrajnának, és a tavalyi 100 millióról 150 millió dollárra emelik idén a humanitárius segély összegét.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök még mindig nem egyezett bele a Fekete-tengeri orosz-ukrán gabonafolyosó egyezmény meghosszabbításába. Az ENSZ és Törökország által összehozott egyezmény hétfőn jár le. Putyin szerint a megállapodás nem teljesítette a fő célját, az élelmiszerhiánnyal küszködő afrikai országok megsegítését - erről Cyril Ramaphosa dél-afrikai vezetővel beszélt.

- Ukrajna visszautasította Rumen Radev bolgár elnök kritikáját, miszerint Kijev lenne felelős a tavaly februárban kezdődött háborúért, és a nyugati hatalmak fegyverszállítása csak elhúzza a konfliktust. Radev szerint Ukrajna ragaszkodik a háború folytatásához, de annak árát egész Európa fizeti. A szófiai ukrán nagykövetség visszautasította a vádakat, mint írták Kijev megpróbálja visszaállítani a békét.

- Továbbra is tart a felháborodás Ukrajnában Ben Wallace brit védelmi miniszter NATO-csúcson tett megjegyzése miatt, miszerint Ukrajnának több hálát kellene mutatnia a fegyverszállítmányokért és a nyugati segítségért.