Amerikai helikopterre lőttek a huszik, az életükkel fizettek

Hírek2023. dec. 31.F. T. P.

Egyre hatékonyabb a kereskedelmi hajók védelme a Vörös-tengeren: há támadnak a terroristák, gyorsan jön véderő, és elbánik velük.

Szombat este rakátatámadás érte a Maersk Hangzhou dán tulajdonú, szingapúri zászlóval közlekedő konténerszállító hajót. A hajó segítséget kért, mire az amerikai erők kilőtték a következő huszik következő rakétáit, melyeket a hajó ellen indítottak. A terroristák újra próbálkoztak: négy motorcsónakkal próbálták elfoglalni a szállítóhajót. Az újabb segélyhívásra amerikai helikopterek szálltak fel a USS Eisenhower és a USS Gravely hadihajókról. 

Először figyelmeztették a támadókat, de azok nem tágítottak, sőt, kézifegyvereikkel az amerikai helikopterekre kezdtek lőni három csónakból, míg a negyedik elmenekült. Erre már nem lehetett mit tenni: a három csónakra amerikai össztűz zúdult, a terroristák meghaltak, a csónakok elsüllyedtek. 

A Bloomberg szerint november 19. óta 20 támadás ért kereskedelmi hajókat a huszik részéről, azóta hatékony nemzetközi védelmi erő vonult fel a térségben, hogy védelmet nyújtson a hajóknak, és hatástalanítsa a támadásokat, szükség esetén a támadókat is. A huszikról részletesen itt írtunk.