Amerikai szuperrakétákat szedett le az orosz légvédelem

Hírek2023. nov. 26.MTI

Az orosz légvédelem a "különleges hadművelet" övezetében emellett az elmúlt nap folyamán lelőtte amerikai HIMARS sorozatvetők 19 rakétáját és 53 ukrán drónt.

Három ukrán harci repülőgép lelövéséről számolt be vasárnapi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

A beszámoló értelmében két Szu-27-est a Herszon megyei Velika Olekszandrivka és Novorajszk felett semmisítettek meg, egy MiG-29-est pedig a Dnyipropetrovszk megyei Pjatyihatkinál. Ezzel az ukrán fél által a háború folyamán elveszített katonai gépek száma 542-re emelkedett a moszkvai statisztika szerint.

Az orosz légvédelem a "különleges hadművelet" övezetében emellett az elmúlt nap folyamán lelőtte amerikai HIMARS sorozatvetők 19 rakétáját és 53 ukrán drónt. Gyenyisz Pusilin, a "Donyecki Népköztársaság" vezetője vasárnapi Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy a jórészt Oroszországhoz csatolt régió egy részén a masszív ukrán csapások miatt ennek ellenére átmenetileg megszakadt az államellátás és a központi fűtés.

A moszkvai katonai tárca közölte, hogy a légvédelem vasárnap délelőtt az Azovi-tenger fölött megsemmisített két, földi célpontok támadására átalakított Sz-200-as rakétát, valamint éjszaka és a nap első felében öt orosz régió - a moszkvai, a tulai, a kalugai, a brjanszki és a szmolenszki - légterében 24 harci drónt.

Tulában egy repülőszerkezet lakóházba csapódott, aminek következtében egy ember megsebesült, három lakás ablakai pedig betörtek.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című műsorában kijelentette, hogy kétoldalú alapon de facto létrejött a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) egységes légvédelmi rendszere.

A vasárnapi moszkvai hadijelentés szerint egyébként az orosz erők négy frontszakaszon kilenc támadást vertek vissza, és az érintkezési vonal mentén mintegy 450 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

A legtöbb támadást, hármat, Kupjanszknál kísérelt meg az ukrán fél, a legnagyobb emberveszteséget, mintegy 200 főt pedig a Donyeck környékén vívott harcokban szenvedte el.

Az összesítés megsemmisített ukrán katonai célpontok haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy repülőgépüzemanyag- és egy repülőlőszerraktárt, két harckocsit, egy amerikai M109-es Paladin és egy lengyel Krab önjáró, valamint egy-egy amerikai M777-es és M119-es vontatott tarackot.

Az orosz belügyminisztérium vasárnap körözést adott ki Andy Stone, az amerikai Meta informatikai óriásvállalat szóvivője ellen.

Az intézkedést orosz hírügynökségek összefüggésbe hozták azzal, hogy Stone tavaly március 11-én bejelentette: a Meta a Facebookon és az Instagramon az orosz katonák esetében megszűntette az erőszakra való uszításra vonatkozó tilalmat.

A szóvivő és a Meta más munkatársai ellen emiatt az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) büntetőeljárást indított.