Árvíz pusztít Oroszországban egy víztároló áttörése miatt

Hírek2024. ápr. 7.F. P.

Oroszország gerince, az Ural hegység mentén két várost is elárasztott az Ural folyó, amely kizúdult egy víztárolóból. Több mint 6000 házból menekültek a lakók.

Európa harmadik leghosszabb folyója, az Urál, amely az Urál hegység déli végétől földrajzilag Európát és Ázsiát is elválasztja, áttört egy víztárolót, és vasárnap gyorsan emelkedett a vízszint a környező településeken.

Az Ural folyó az azonos nevű hegységben ered, és a gyors olvadás úgy megnövelte az eleve magas vízszintet, hogy Orszk városánál átlépte egy víztároló falát, és elárasztotta a Moszkvától 1800 km-re keletre fekvő, 230 ezer lakosú várost, ahol 4000 embert kellett azonnal kimenteni. Volt, hogy a nyakig érő jéghideg vízben gázoltak az emberek, mentve háziállataikat, majd az értük küldött csónakokba, kenukba tudtak bemászni.

A Reuters a Tassz hírügynökségre hivatkozik, mely szerint 6 felnőtt és 3 gyerek kórházba került a városban, de nincsenek életveszélyes állapotban. Az árvíz elkerülhetetlenül halad az uráli Kurgan régió és a szibériai Tyumen felé. Az orenburgi régió hatóságai szerint az ár várhatóan csak április 20-a körül fog teljesen levonulni, az 550 ezer lakosú Orenburg polgármestere szerint a vízszint még napokig emelkedni fog.

Az áttört víztárolót 5,5 méteres vízszintre tervezték, a víz azonban ezt 4 méterrel túllépte, így hatalmas víztömeg zúdul ki. A víztároló 2010-ben épült, a hatóságok vizsgálják, hogy az építés vagy a fenntartás során történt-e hanyagság. A szándékosság ugyanakkor nem merült fel, mivel nem sérült a víztároló fala, csak egyszerűen átlépett rajta a befogadóképességénél sokkal nagyobb víztömeg.

Az árvíz miatt leállt az orszki olajfinomító, amely évi 4,5 millió tonna olyajat dolgoz fel.