Az OTP régiós szinten is egyre erősebb

Hírek2023. nov. 10.MTI/Növekedés.hu

Az idei év első kilenc hónapjában valamennyi külföldi leánybank nyereséges volt - mondta el Bencsik László vezérigazgató-helyettes.

Az  elmúlt évek sikeres akvizíciói és a dinamikus organikus növekedés hatására az OTP Csoport mérlegfőösszege meghaladta a 100 milliárd eurót. A külföldi profit hozzájárulás fokozatosan emelkedett, 2023 első kilenc hónapjában már 66 százalék volt. Az orosz és az ukrán leánybankok is nyereségesen működtek – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Már öt országban - Magyarország mellett Bulgária, Szlovénia, Szerbia és Montenegró - piacvezető a bank.

Bencsik László szerint a negyedik negyedévben kedvezőbb gazdasági alapfolyamatokra lehet számítani, az infláció dinamikus csökkenése nem áll meg, az OTP szerint év végére 7,5 százalékra csökken majd a mutató. Jövőre gyorsuló növekedéssel, javuló gazdasági aktivitással számolnak, ami a hitelezésben is megmutatkozik.

A konszolidált adózás utáni eredmény 3,7-szeresével 858 milliárd forintra emelkedett az első kilenc hónapban, ezt számos egyedi tétel segítette: így az első fél évben lezárt két akvizíció 145 milliárd forintos kedvező hatása és a korrigált eredmény javulása.

Emellett eltűnt az orosz-ukrán háború tavalyi jelentős negatív hatása, stabil az elmúlt években felépített portfólió Ukrajnában - tette hozzá. Kiemelte: a magyar anyabank 36,2 milliárd forint extraprofit-adót és 24 milliárd forint banki különadót fizetett az első kilenc hónapban.

Ezzel együtt az előző évitől alig 2 százalékkal elmaradó, 162 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el, a leányvállalatoktól kapott osztalék nélkül.

Bencsik László elmondta, hogy az OTP csoportot stabil likviditási helyzet, kiemelkedő jövedelmezőség, stabil tőkehelyzet és stabil eszközminőség jellemzi.

A nemteljesítő hitelek állománya 4,3 százalék, és folyamatosan csökken. A konszolidált teljesítő hitelek 18 százalékkal nőttek az első kilenc hónapban, elsősorban a bolgár és a horvát leánybank erős teljesítményének köszönhetően.

Akvizíciók nélkül 4 százalék volt a növekedés. Magyarországon a fogyasztási hitelek 12 százalékkal nőttek, ami erős dinamika a recesszió és magas kamatszint idején - értékelte. A bank stratégiájában Magyarország jelenti a prioritást - mondta egy kérdésre válaszolva, hozzátéve:

organikus növekedésre törekednek a többi országban, és folyamatosan vizsgálják az újabb akvizíciók lehetőségét.