Belehúzott az export, nagyot javult a külkereskedelmi mérlegünk

Hírek2023. júl. 10.Növekedés.hu

Az export növekedése és az energiaárak csökkenése miatt májusban tovább javult a magyar külkereskedelmi mérleg az előző év azonos időszakához képest. Májusban a külkereskedelmi egyenleg 500 milliárd forinttal javult.

Májusban az export euróban számított értéke 5,2 százalékkal nagyobb, míg az importé 5,4 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,3 milliárd euróval (mintegy 500 milliárd forinttal) javult.

Javulást láthatunk az előző hónaphoz viszonyítva is: a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 13, az importoldalon 7,3 százalékkal nőtt.

Májusban a kivitel értéke 12,9 milliárd eurót (4813 milliárd forintot), a behozatalé 11,8 milliárd eurót (4410 milliárd forintot) tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom értékváltozása

A termék-külkereskedelmi többlet 1,1 milliárd euró (403 milliárd forint) volt.

A kivitel 77, a behozatal 69%-át az EU tagállamaival (EU27_2020) bonyolítottuk le.

Éves összehasonlításban az export euróban számított értéke 5,2 százalékkal nőtt, míg az importé - elsősorban az energiaárak mérséklődése miatt - 5,4 százalékkal csökkent.

Idén az export lehet a GDP növekedés húzóereje a gyengébb fogyasztást, illetve a feldolgozóipari és építőipari teljesítményt ellensúlyozhatja.