Berepült egy orosz rakéta a Nato légterébe

Hírek2023. dec. 29.F. T. P.

Reggel 7 körül egy orosz rakéta a lengyel légtérbe lépett, 40 km mélységig hatolt, majd távozott, miközben Ukrajnát bombázták az oroszok. Ez önmagában még nem minősül támadásnak, amire a Natonak reagálnia kell, de az ilyen helyzetek veszélyesek lehetnek, hisz adott esetben nehéz eldönteni, hogy véletlenről, vagy támadó szándékról van-e szó.

A Bloomberg szerint Ukrajna bombázása közben egy orosz rakéta átrepült a lengyel légtéren úgy, hogy 40 km mélységig hatolt, mielőtt távozott volna Ukrajna irányában. A lengyel hatóságok vizsgálják, hogy nem került-e valami a rakétából lengyel területre.

Oroszország szinte kontroll nélküli terrorbombázásba kezdett péntekre virradóra Ukrajnában, civil célpontokat támadva, azt követően, hogy Ukrajna sikeresen kilőtt egy hadihajót egy krími kikötőben. A reakció meglehetősen primitív, hisz egy katonai célpont elleni támadás miatt saját tehetetlenségük felett érzett dühükben döntöttek a civilek elleni támadás mellett, ami egyébként nem rettenti el Ukrajnát stratégiájától, sőt, még elszántabbá teszi.

Egy Nato ország légterébe való ilyen mélységű berepülés ugyanakkor súlyos hiba, még ha feltételezhetően nem is volt szándékos. Az adott országnak ugyanis, amikor észleli az objektumot, rövid idő alatt kell eldöntenie, hogy ellene irányuló támadásról van-e szó, vagy ha nem is, veszélyeztetheti-e lakosságát a berepülő fegyver. Ha felmerül ez a veszély, megkísérli megsemmisíteni az objektumot, ami aztán az orosz oldalron vezethet félreértéshez, így ilyenkor megnövekszik a súlyosabb konfliktus veszélye, ha nem tudják a felek gyorsan tisztázni a helyzetet.