Bezuhantak az építőipari rendelések 

Hírek2023. nov. 13.Növekedés.hu

A magas kamatok, az infláció, a csökkenő lakásépítési és beruházási kedv, valamint az uniós pénzek késlekedése egyaránt látszik a friss építőipari adatokon.

Szeptemberben az építőipari termelés  6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 9,5 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 0,4 százalékkal nőtt. Egyharmaddal kevesebb az új rendelés.

Havi összehasonításban, vagyis augusztushoz képest az építőipar termelése 1,8 százalékkal csökkent.

Idén a harmadik negyedévében az építőipar termelői árai 13,1 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához mérten.

Éves összehasonlításban a két építményfőcsoport szerinti termelés ellentétesen alakult, az épületeké 9,5%-kal csökkent, az egyéb építményeké 0,4%-kal nőtt.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 19,8, az egyéb építmények építésében 3,7%-kal nagyobb volt a termelés.

A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése viszont 24,2%-kal visszaesett.

A megkötött új szerződések volumene 32 százalékkal csökkent. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 43,9, az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések volumene 2,7%-kal esett vissza.

Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 30,6%-kal elmaradt a 2022. szeptember végitől, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 13,4, az egyéb építményekre vonatkozóké 42,6%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

2023 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 4,7%-kal csökkent.

Az építőipar jövőbeni teljesítményével kapcsolatban azonban érdemes óvatosnak lenni: az ágazat rendelésállománya jelentősen elmarad az egy évvel korábbitól - írja Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője.

Ezen belül is a visszaesés az egyéb építményeknél volt jelentősebb, 42,6 százalék.

Ez az a terület, ahol az állami beruházások elhalasztása és az uniós források visszatartása a legnagyobb problémát okozza.

Az építőipar ismételt növekedési pályára állásához tehát szükséges az uniós források megérkezése, a költségvetési helyzet javulása, a kamatok mérséklődése, továbbá az ágazat termelési árainak csökkenése. Félő, hogy a kereslet növekedése az ágazatban ismét az árak dinamikus növekedéséhez vezet, ez pedig nemzetgazdasági szinten káros lenne.