Háború: az orosz hírszerzés embereivel sorra végeznek az ukránok

Hírek2023. nov. 13.D.J.

Ez történt az ukrán háború 627-dik napján:

- Jelentések szerint az Ukrajna oldalán harcoló oroszok megölték a moszkvai FSZB biztonsági szolgálat egyik ezredesét egy rajtaütésben az oroszországi Brjanszk megyében.

A Kyiv Post és az Ukrajinszka Pravda ukrán hírszerzési forrásokra, orosz Telegram-csatornákra és az Ukrajna-barát Orosz Önkéntes Testületre hivatkozott.

A szervezet egy videót terjesztett, amely szerintük a meglepetésszerű támadást mutatja.

- Az orosz FSZB három orosz hírszerző tisztje meghalt egy robbanásban, amelyet a helyi ellenállás "bosszúból" hajtott végre az oroszok által megszállt Melitopolban - közölte az ukrán védelmi hírszerzés. A három férfi egy katonai főhadiszállásként használt postahivatalban találkozott - állítja az ukrán hírszerzés.

- Oroszország szerint a határ menti régiókban Kijev parancsára szabotázs-akciókat hajtottak végre. Vasárnap Oroszország közölte, hogy Brjanszkban és Belgorodban támadássorozatra került sor. Ezek során öt vasúti kocsi megrongálódott és egy személy megsérült.

Az orosz nyomozók szerint az oroszországi Rjazanyi területen egy tehervonat kisiklását házi készítésű bomba okozta a vonalon. 

- Az ukrán szárazföldi erők vezetője azt mondta, hogy az orosz csapatok megkezdték a Bahmut melletti területek visszaszerzését. Egy katonai szóvivő szerint az elmúlt napon enyhültek az orosz támadások a szétvert keleti Avdijivka város ellen.

- Németország védelmi minisztere vasárnap bejelentette, hogy Berlin 2024-re megduplázza és ezzel 8 milliárd euróra emeli a háború sújtotta Ukrajnának nyújtott katonai támogatását. "Ez egy erős jelzés Ukrajnának, amely megmutatja, hogy nem mondunk le róla" akkor sem,

amikor a nemzetközi figyelem az Izrael és a Hamász közötti háborúra összpontosul - mondta Boris Pistorius az ARD televíziós csatornának.

- Volodimir Zelenszkij arra figyelmeztette az ukránokat, hogy a tél közeledtével készüljenek fel a különféle infrastruktúrák elleni orosz támadások újabb hullámaira.

- A Wagner zsoldoscsoport nagy részét valószínűleg beolvasztották az orosz nemzeti gárda (Roszgvardija) parancsnoki struktúrájába - közölte a brit védelmi minisztérium egy hírszerzési tájékoztatóban.

A Roszgvardija Wagner-karját valószínűleg Pavel Prigozsin vezeti, a néhai Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin fia.

- Egy 64 éves férfi meghalt, felesége pedig kórházba került a Herszon város Dnyipro kerületének orosz ágyúzása után - közölte Olekszandr Prokudin regionális kormányzó.

- Három ember meghalt a Donyecki területet ért orosz támadásokban - közölte Ihor Moroz megbízott regionális kormányzó a Telegramon. Két ember meghalt Toretszkben, ahol az orosz támadásokban 30 ház, egy infrastrukturális létesítmény és egy közigazgatási épület sérült meg. Egy ember meghalt Minkivkában.