Bitcoinja van: így áll hozzá a NAV!

Hírek2018. aug. 22.Növekedés.hu

Magyarországon a bitcoinnal kapcsolatos jogalkotási, jogalkalmazási feladatok áttekintésére munkacsoportot hozott létre a Magyar Nemzeti Bank, a Pénzügyminisztérium és a NAV. Egy biztos: a bitcoin és a blokklánc technológia közötti különbséget észlelik. A bitcoin veszélyes adózási és pénzmosási szempontból is.   A Növekedés.hu-nak adott interjújában Sors László a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt vezető államtitkár kifejetette: a kriptovaluták megjelenésének legfőbb hozadéka az újításnak számító blokklánc technológia terjedése, melynek felhasználhatósága a közigazgatásban is felmerül. Ugyanakkor a fizikai jelenlét hiánya, az adóelkerülési technikák elleni küzdelem, az adóztatási pont megtalálása kihívások elé is állítja az adóhatóságokat. Ezt az OECD is felismerve, a BEPS akcióterv keretében foglalkozott többek között a digitális gazdaság megadóztatásának módjairól. Jelenleg az egyes államokban különböző módszereket alkalmaznak, ugyanakkor kulcsfontosságú lehet az adóhatóságok közötti együttműködés és információcsere, illetve a gyors reagálás. Magyarországon jelenleg többnyire „hagyományos” eszközökkel, vagyis a jövedelemadókon keresztül kerül adóztatják a digitális tevékenységet végző vállalkozásokat.

Érdemes különválasztani a kriptovaluták kérdését és a mögöttes blockchain technológia megítélését - emelte ki Sors László.
A kriptovaluták hátterében húzódó technológia mindenképpen figyelemre méltó, és felhasználási lehetőségei a jövőben szerteágazóak lehetnek. Jelenleg globális szinten az útkeresés a jellemző, annak érdekében, hogy a megfelelő felhasználási módot megtalálják a blockchain technológiának. Ki lehet emelni egy holland projektet, ahol a könyvelési adatok tárolására és hitelesítésére kívánják felhasználni, amely ha sikeresnek bizonyul, akkor elterjedhet. A bitcoinnal kapcsolatos kérdések megítélése korántsem ilyen egyértelmű, sem itthon, sem a világban - tette hozzá az államtitkár.
A hozzákapcsolódó névtelenség miatt például veszélyes lehet a pénzmosás elleni fellépés szemszögéből, vagy éppen adózási szempontból.
Egyelőre sem az EU, sem más EU tagállamok nem foglaltak egyértelműen állást ezzel kapcsolatban. Magyarországon a jogalkalmazási és jogalkotási kérdések megvitatására külön munkacsoport jött létre melyben a Pénzügyminisztérium, illetve a NAV mellett a Magyar Nemzeti Bank is részt vesz.