Bízik a részvénypiaci emelkedésben a CIB Alapkezelő

Hírek2019. jan. 22.Növekedés.hu

Idén már emelkedhetnek a részvénypiacok, főleg az Egyesült Államokban és a fejlődő térségben, miközben erős maradhat a kereslet a tőke- és árfolyamvédett konstrukciók iránt – vélik a CIB Alapkezelő szakértői. A társaság jó évet zárt: piaci részesedése tavaly év végén 7,6 százalékhoz közelített. Piaci átlag feletti növekedést ért el 2018-ban a CIB Alapkezelő: a befektetési alapokban kezelt vagyona 3,3 százalékkal – 452 milliárd forintról 467 milliárdra – emelkedett, miközben a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Országos Szövetsége (Bamosz) 0,4 százalékos bővülést mért a piac egészében. Ennek eredőjeként a CIB Alapkezelő tavaly is növelte piaci súlyát, részesedése egy év alatt 7,37-ról 7,58 százalékra nőtt.

A fordulat éve volt 2018

„Míg korábban a vegyes alapok voltak a legnépszerűbbek, és a likviditási alapok aránya évről évre csökkent a portfóliónkban, 2018 februárjától újra látványos növekedésnek indult a CIB Hozamvédett Betét Alap” – emelte ki Komm Tibor, a CIB Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. Az alap – amelyet a Privátbankár.hu 2017 és 2018 legjobb likviditási alapjának választott – 43 százalékkal több vagyont kezelt 2018. december 31-én, mint egy évvel korábban. Népszerűsége mögött elsősorban az állhat, hogy a mostani piaci környezetben rendhagyó módon pozitív, 0,22 százalékos hozamot tudott elérni 2018-ban. Miközben a CIB Euró Pénzpiaci Alap még ennél is jobb, 0,26 százalékos hozamot ért el, ott csak 2,4 százalékos vagyonnövekedés történt, a CIB Dollár Megtakarítási Alap pedig a kifejezetten kedvező, 1,29 százalékos tavalyi hozama ellenére is 28 százalékos vagyonvesztést szenvedett el. Mindkét alapnál profitrealizálás történhetett, amire a forinttal szembeni, jelentős devizaárfolyam-nyereség sarkallhatta a befektetőket. A teljes piacot vizsgálva az egyes befektetési kategóriák arányában – egy kivétellel – kisebb, jellemzően negatív irányú elmozdulások voltak tapasztalhatók. Az év toronymagas nyertese az egy évvel korábbinál közel 10 százalékkal nagyobb részesedést kihasító ingatlanalap kategória volt. A CIB Alapkezelőnél hasonló, a többi eszközosztály arányaiban bekövetkezett, szerényebb elmozdulások mellett a likviditási alapok aránya nőtt mintegy 10 százalékkal a portfólión belül.

Átalakuló kínálati struktúra

Szem előtt tartva, hogy a befektetők a konzervatív befektetéseknél is elvárják a pozitív hozamot, a CIB Alapkezelő január 14-től rövid kötvény alappá alakította át a likviditási és pénzpiaci alapjait: a korábbi CIB Hozamvédett Betét Alapot, a CIB Pénzpiaci Alapot és a CIB Euró Pénzpiaci Alapot. Ennek megfelelően ezek befektetési politikáját nem igazítja a most hatályba lépett, a pénzpiaci alapokról szóló uniós rendeletben foglalt előírásokhoz. Ezzel párhuzamosan a társaság – a CIB Dollár Megtakarítási alapot szabad futamidejű kötvény alapból rövid kötvény alappá alakítva – létrehozza a CIB Start Alapcsaládot. „Ezzel az intézkedéssel tompítani szeretnénk a jelenleg elérhető, nagyon alacsony rövid hozamok hatását az alapok teljesítményére, törekedve arra, hogy ezek az alapok 2019-ben is képesek legyenek pozitív teljesítményre” – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató. Hozzátette: tavaly a piacok hektikus mozgása, a részvénypiacokat érintő korrekció és a hozamok hol átmeneti, hol tartós emelkedése az összes vegyes alap kategóriát büntette, ám a magasabb részvénykitettség okán súlyosabb hatást gyakorolt a kiegyensúlyozott és dinamikus vegyes alapokra. „Bízunk abban, hogy idén egy korrekciót követő, kiegyensúlyozottabb, a vállalati növekedési adatokkal lépést tartó részvénypiaci dinamika, valamint egy csökkenő kamatemelési nyomás következtében stabilabb kötvénypiac újra vonzóvá teszi a befektetők számára a vegyes alapokat” – hangsúlyozta Komm Tibor. Kiemelte, hogy a tőke- és árfolyamvédett alapok továbbra is fontos oszlopát jelentik a CIB Alapkezelő stratégiájának: ezekből három új jelent meg a piacon 2018-ban, és idén is minden negyedévben legalább egy új alappal jelentkeznek. Ebben a szegmensben a tartósan alacsony kamatkörnyezet továbbra is korlátokat szab a termékfejlesztésben, így az alapkezelő összességében 2019-ben is pozíciói megtartására törekszik a kategórián belül.

Folytatódó növekedés, lassuló ütemben

A CIB Alapkezelő első és legfontosabb várakozása 2019-re, hogy a gazdasági növekedés folytatódik, csupán az üteme csökken: az alapforgatókönyv tehát nem számol recesszióval. Ezzel a csökkenő, de továbbra is növekedési pályát jelentő gazdasági prognózissal erősen összefügg az alapforgatókönyv másik meghatározó eleme, ami az amerikai központi bank monetáris politikájával kapcsolatos. Az év eleji nyilatkozatoknak és a piaci várakozásoknak megfelelően a FED-től valóban kevesebb kamatemelés, vagyis kevésbé szigorú monetáris politika várható 2019-ben. A növekedési ciklus folytatódása és a „galambabb” monetáris politika jó alapnak ígérkezik a részvénypiac emelkedéséhez, ami az alapkezelő forgatókönyvének harmadik eleme. Ehhez a pozitív részvénypiaci teljesítményhez hozzájárulhat, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborúban tartósabb tűzszünet következik be, vagyis a két fél közötti tárgyalások mindenki számára elfogadható kompromisszummal zárulnak. Régiók szintjén az USA-t és a fejlődő térséget preferálják a CIB Alapkezelő szakértői: az utóbbi mellett szól a kedvező értékeltségük, illetve az a várakozás, hogy Kína számos stimulussal próbálja majd tompítani már idén is a növekedés lassulását. A pozitív reálhozam eléréséhez tehát továbbra is főleg a részvénypiaci befektetések járulhatnak hozzá, ám a korábbi évekkel ellentétben rendkívül óvatos megközelítés és rövidebb befektetési időtáv ajánlott, a bizonytalansági faktorok többsége ugyanis 2019-ben is velünk marad.