Egy kihívója maradt Trumpnak - az USA első női elnöke lehet

Hírek2024. jan. 22.F. P.

Visszalépett a republikánus elnökjelöltségtől Ron DeSantis, így már csak Donald Trump és Nikki Haley vannak versenyben a republikánus elnökjelölti pozícióért.

Egyvalaki maradt, aki megállíthatja még Donald Trump újbóli elnökségét: a nála 25 évvel fiatalabb hölgy, Nikki Haley, a korábbi dél-karolinai kormányzó. A korábbi nagy favorit, Ron DeSantis, akitől azt várték, hogy Donald Trump helyett esélyesebb kihívója lesz Joe Bidennek a novemberi elnökválasztáson, most visszalépett.

DeSantis volt a republikánus párt nagy reménysége, mint erősen jobboldali politikus, akitől azt várták, hogy átpártolnak hozzá a Trump-szavazók, de nem így lett. Eleve nem lett nagy népszerűsége, de miután Nikki Haley komolyan nekiszaladt a küzdelemnek, gyorsan lecsökkent DeSantis támogatottsága. A keddi New Hampshire-i előválasztási forduló előtt ezért feladta a jelöltséget, és beállt Trump mögé.

A közvéleménykutatások szerint Haley népszerűsége már 30 százalék fölött volt DeSantis visszalépése előtt is, de Trump 50 százalékon állt. A legutolsó mérések 15 százalékos előnyt mutatnak Trump javára. Ha ebből le tud még valamennyit dolgozni Haley, a következő előválasztásokon már kiegyensúlyozottabb lehet a küzdelem. Ha viszont nagy fölénnyel nyer Trump, nem biztos, hogy Haley támogatói folytatják a költséges kampány támogatását.