Elemző: a foglalkoztatottak száma idén tovább emelkedhet

Hírek2024. jan. 26.Növekedés.hu

Decemberben éves szinten további 21 ezer fővel 4 millió 723 ezer főre nőtt a foglalkoztatottak száma. Ugyan a havi adatok visszaesést mutatnak, azonban ezek megbízhatósága kisebb, így ebből messzemenő következtetést nem érdemes levonni. A magasabb megbízhatósággal rendelkező háromhavi mozgóátlag azt mutatja, hogy a tavalyi év utolsó hónapjaiban magas szinten stagnált a foglalkoztatás - írja kommentárjában Molnár Dániel, makrogazdasági elemző.

A tavalyi év egészét tekintve a foglalkoztatottak száma kismértékben, 29 ezer fővel, 4 millió 724 ezer főre növekedett, amely mindenképp kedvező, ha figyelembe vesszük, hogy a gazdasági teljesítmény, ha csak kismértékben is, várakozásunk szerint 0,5 százalékkal, de visszaesett az év egészét tekintve.

A foglalkoztatás emelkedéséhez, illetve a visszaesés elkerüléséhez hozzájárulhatott az elmúlt évek beruházásainak termelőre fordulása, amely munkaerő-keresletet teremtett. Ezen felül az is támogatta, hogy a munkaerőhiány, habár enyhült a belső kereslet mérséklődése miatt, több ágazatban is fennmaradt, így az állásvesztettek újra el tudtak helyezkedni.

A munkanélküliségi ráta a tavalyi negyedik negyedévben 4,4 százalékra nőtt, amelyre legutóbb 2021 elején volt példa, azonban továbbra is alapvetően alacsony szintet jelent.

A ráta emelkedésében, figyelembe véve a foglalkoztatási szint kismértékű emelkedését, az aktivitás fokozódása játszotta a fő szerepet.

Az aktívak számának növekedését a megélhetési költségek emelkedése indokolta a magas infláció nyomán. Éves szinten a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal 4,1 százalékra nőtt. A bővülés minden korcsoportban megfigyelhető volt, ugyanakkor a legnagyobb emelkedés a fiatalok körében történt, viszont a 12,8 százalékos ráta uniós összehasonlításban továbbra sem kiemelkedő, alacsonyabb, mint az uniós átlag (14,4 százalék) az első 3 negyedév adatai alapján. Előre tekintve ugyanakkor ez kedvező folyamatnak tekinthető, az aktivitás fokozódása növeli a bevonható munkaerőtartalék mértékét, amely támogatja a gazdasági kilábalást.

Várakozásaink szerint a foglalkoztatottak száma az idei évben kismértékben tovább emelkedhet a gazdasági növekedés ismételt beindulásával.

Ugyanakkor a munkaerőpiac kínálati oldala ma már korlátos a demográfiai folyamatok nyomán, a meglévő munkaerőtartalékokat már nehezebb bevonni, valamint aktivizálni, ez pedig a munkaerőhiány erősödését vetíti előre. Ez viszont pozitív hatást gyakorolhat a bérezési folyamatokra, azon keresztül pedig a belső keresletre, támogatva a gazdaság bővülését.