Elemző: Kamatcsökkenéssel indulhat a tavasz a Bank of England akciója után

Hírek2024. feb. 14.MTI

A várt gyorsulás helyett a decemberivel azonos, 4 százalékos tizenkét havi inflációt mértek januárban Nagy-Britanniában. Londoni pénzügyi elemzők szerint ez megerősítette annak az esélyét, hogy a Bank of England tavasszal kamatcsökkentési ciklust kezd.

A Bank of England inflációs célja 2 százalék, vagyis a brit infláció még mindig a kétszerese a jegybanki célszintnek.

A Bank of England - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja - 2021 decemberében agresszív szigorítási ciklust kezdett, és az addigi 0,10 százalékos mélységi rekordról tizennégy kamatemeléssel a jelenlegi 5,25 százalékra - 15 éves csúcsra - emelte alapkamatát.

Négy legutóbbi kamatdöntő ülésén azonban a Bank of England monetáris tanácsa nem emelte tovább irányadó kamatát.

Az egyik tekintélyes londoni elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) a januári inflációs adatok szerdai ismertetése utáni helyzetértékelésében közölte: az új adatsor ismeretében megerősíti azt az előrejelzését, hogy a Bank of England májusban végrehajtja a jelenlegi monetáris ciklus első kamatcsökkentését, és utána további kamatcsökkentések sorát jelenti be.A CEBR várakozása szerint a brit jegybank alapkamata idei év végéig 3,75 százalékra csökken.