Három új Horizont Európa projektet indíthat szeptembertől az ELTE

Hírek2024. feb. 14.MTI

Az ELTE Természettudományi Kar (TTK) kutatóinak három projektje csaknem 2 millió eurós támogatást nyert el az Európai Unió (EU) Horizon Twinning pályázatán - közölte az ELTE.

A pályázati felhívásra az ELTE TTK kutatói 5 pályázatot nyújtottak be 2023 szeptemberében, amelyből 3 kapott támogatást - olvasható a közleményben. A tájékoztatás szerint idén összesen 848 pályázat érkezett a bírálókhoz.

Az ELTE költségvetése a három projektben összesen 1 954 911 euró (több mint 760 millió forint), a projektek 2024 szeptemberében indulnak, futamidejük pedig 3 év lesz - közölték.
 

A QUEST projekt az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszéken indul Ivády Viktor vezetésével, szoros partnerségben többek között a svéd Linköping Egyetemmel, az angol Loughborough Egyetemmel és a francia Montpellier Egyetemmel. Az együttműködés keretében az ELTE olyan kvantumos rendszert fog fejleszteni, amelyet a kvantuminformatika új irányzata, az úgynevezett Quantum Reservoir Computing (QRC) területén sikerrel lehet majd alkalmazni nagy mennyiségű adat gyors és energiahatékony feldolgozására, például gépi tanulási feladatokban.

A TRILMAX konzorcium a mágneses van der Waals anyagokat fogja modellezni, karakterizálni és technológiai kiaknázhatóságukat vizsgálni. A közlemény szerint a konzorcium az ELTE Fizikai Intézetben Oroszlány László irányításával öt európai tudományos műhely együttműködését fogja majd össze.