Elindult a Magyarok Kenyere Program

Hírek2022. ápr. 24.Növekedés.hu

Az elmúlt évek járványügyi korlátozásai után ismét nagyobb létszámban kérhettek áldást a magyar gazdák a munkájukra és a termésre. A Magyar Örökség díjas Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program hagyományos nyitóeseményére, a Kárpát-medencei Búzaszentelő Ünnepségre ezúttal Erdélyben, a székelyföldi Nyárádszeredán került sor.

A búzaszentelés, a határ és a gabonaföldek megáldásának hagyománya a középkorig nyúlik vissza. A hívők Szent Márk napja környékén körmentet tartottak a jó termésért és a természeti csapások elhárításáért, a vetést a lelkipásztorok a négy égtáj felé fordulva áldották meg.

A program szervezői –

  • a Magyarok Kenyere Alapítvány,
  • a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és
  • a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – mindig más külhoni térségben tartják meg az ünnepséget, erősítve a határon túli szolgálatot, valamint az összetartozás és szolidaritás eszméjét.

2022-ben a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE) vállalta a társszervezést.

A nyárádszeredai határban megtartott búzaszentelésen felszólalók a több mint tíz éve zajló, határokon átívelő békés nemzetegyesítő politika eredményeire emlékeztettek, kiemelve, hogy a „Cselekvő nemzet évében” az együtt lélegző és egységesen fellépő magyarság önbizalommal telve, optimistán tekinthet a jövőbe.

A szervezők képviseletében Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, illetve Süle Katalin, a NAK alelnöke egyaránt hangsúlyozta, hogy a Magyarok Kenyere program mára a karitatív munka mellett a szakmai együttműködés, a technológiai és tudástranszfer centrumává vált a Kárpát-medencében, valamint komoly bázisul szolgált és szolgál az ukrajnai háborút megszenvedő menekültek és kárpátaljai magyar testvéreink megsegítéséhez.

Tavaly a Kárpát-medencei magyar gazdák 1050 tonna terményt ajánlottak fel a nélkülözők részére. Számos gyermekotthon és szociális intézmény mellett többek között a csángóföldi magyarság számára is jutott a nagylelkű adományból.